Чорний список Мінкульту: кому та за що забороняють в’їзд в Україну

Читать на русском

Міністерство культури України складає список осіб, які створюють загрозу нацбезпеці. Зробити це можна після звернення Ради Нацбезпеки, СБУ та Нацради з питань телебачення і радіомовлення. «Слово і діло» пропонує подивитися, кому та за що можуть заборонити в’їжджати в Україну.

Такий список створили у 2015 році, і відтоді він оновлюється, фактично за зверненням СБУ, адже ані РНБО, ані Нацрада не подали жодного імені до Мінкульту для оновлення переліку.

До чорного списку можуть включити співаків, акторів, режисерів, письменників, музикантів, істориків, науковців, публіцистів, спортсменів та інших діячів культури та мистецтва.

Чорний список: кому з відомих людей заборонений в’їзд до УкраїниЧорний список Міністерства культури налічує 150 відомих акторів, режисерів, співаків та інших діячів культури. Більшість із них – росіяни.

Підставою до включення людини у такий перелік може стати підтримка політики РФ щодо України та Криму, підтримка військової агресії проти України, незаконний перетин держкордону, відвідування тимчасово окупованої АР Крим всупереч законодавству України, публічне визнання тимчасово окупованої АР Крим територією РФ.

Також до списку можуть включити за відвідування непідконтрольних Україні територій Донбасу, підтримку терористичних угруповань «ДНР/ЛНР» та за поширення українофобії.

Тим, кого внесли до чорного списку, не можна проводити гастролі на території України, а телерадіокомпаніям заборонено показувати фільми і телепередачі за участю таких осіб.

Станом на 2021 рік у чорному списку Мінкульту опинилися 204 людини, найбільше прізвищ до переліку додалося за 2020-2021 рік – 47 осіб. За весь час виключили зі списку лише 5 осіб, переважно з РФ: Філіпа Кіркорова, Федора Добронравова, Катерину Варнаву, Василя Вакуленка (Баста) та Альбано Каррізі (італійський співак).

Виключити зі списку можуть після звернення СБУ та на підставі рішення суду. Так, у червні 2019 року на виконання рішення Окружного адміністративного суду Києва за позовом «Телерадіокомпанія «Студія 1+1» і «Кіноквартал» зі списку виключили російського актора Федора Добронравова.

А от російський співак Філіп Кіркоров пробув у списку Мінкульту лише кілька днів.

Нагадаємо, у лютому цього року Мінкультури внесло до чорного списку ще сімох російських акторів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: