Чорний список: кому з відомих людей заборонений в’їзд до України

Читать на русском

На початку 2020 року сталося одразу декілька скандалів довкола знаменитостей чи публічних людей, які не є бажаними гостями в Україні. Шведський співак Dr.Alban, який раніше виступав у анексованому Криму, якимось дивом безперешкодно пройшов український прикордонний контроль і заспівав на концерті «Кварталу 95». Російська блогерка Олександра Мітрошина також відвідувала окупований росіянами півострів, а нещодавно виступала з лекцією в Києві, хоча раніше МВС обіцяло, що не пропустить її через український кордон. Запланований на економічному форумі виступ російської політичної діячки Хакамади, яка свого часу виправдовувала анексію Криму, після обурення громадськості організатори заходу вирішили все-таки скасувати. «Слово і Діло» розбиралось, чи діє ще чорний список відомих іноземців, яким заборонено відвідувати Україну, і якщо так, то хто до нього входить.

Насправді осіб, яким заборонено перетинати український кордон, набагато більше, ніж популярних співаків чи акторів, які після 1 березня 2014 року «відмітилися» у Криму чи відверто підтримували його анексію. Такий список прикордонникам надають СБУ та інші правоохоронні органи. Йдеться про людей, які становлять загрозу національній безпеці країни.

Найчастіше на українському кордоні «повертають» росіян. У 2019 році через українсько-російський кордон не пустили 7 тисяч 300 громадян Російської Федерації, у тому числі й тих, кому був раніше заборонений в'їзд до нашої країни.

«Наразі в нас на контролі перебуває понад 4 тисячі осіб через можливе відвідування Криму. Якщо говорити про тих, кому вже виписано заборону, то тільки той орган, який це зробив, може скасувати заборону», – пояснив керівник відділу з питань взаємодії із засобами масової інформації Держприкордонслужби Андрій Демченко.

У середньому за добу відмовляють у в'їзді 20-30 росіянам – на них спрацьовує база даних про заборону в'їзду або перевищення терміну перебування, або було встановлено незаконне відвідування ними окупованих територій.

Що стосується відомих російських акторів чи співаків, які активно підтримували агресивну політику Росії, але при цьому хотіли продовжувати їздити до України з концертами, демонструвати свої фільми чи виступати в наших театрах, у серпні 2015 року Міністерство культури оприлюднило чорний список, сформований СБУ, в який згодом увійшли не тільки популярні росіяни.

Першими до списку потрапили Кобзон, Газманов, Пригожин, Безруков, Боярський, Расторгуєв, Охлобистін, Порєченков, Лепс, Жерар Депардьє. Загалом 14 осіб. Востаннє список оновлювався в жовтні 2019 року і тоді налічував 150 осіб із різних країн, зокрема, з РФ – 141 людина.

Як Україна позбувається російського впливуПротягом минулого року в Україні заборонили виступати одіозним російським артистам, продавати сумнівного змісту книги та впускати до країни 1500 осіб, що загрожують національній безпеці.

Найактивніше чорний список поповнювався протягом 2017-2018 років. У травні 2017 року СБУ заборонила в'їзд до країни декільком одіозним діячам російської культури, які неодноразово підтримували російську агресію. Серед них – режисер Микита Міхалков, актори Олексій Панін, Ірина Алфьорова та Леонід Ярмольник, а також співачка Надєжда Бабкіна.

Не впустили до України на Євробачення-2017 російську співачку Юлію Самойлову, яка мала виступати від РФ на міжнародному конкурсі, однак 22 березня СБУ на три роки заборонила їй в'їзд на територію нашої країни через незаконний виступ у Криму. Зрештою РФ відмовилась від участі в конкурсі.

Російську співачку Лоліту Мілявську українські прикордонники зняли з потягу, коли вона прямувала з Москви до Києва. Незважаючи на українське походження, Мілявська потрапила під заборону відвідування України через концерти в окупованому Криму.

Згодом до санкційного списку потрапили Кустуріца, Гришковець, Сігал, а також Гафт, Нурєєв, Фрейндлих, Харатьян, Церетелі, Цискарідзе і ще багато культурних діячів кількох країн. Серед них найбільше акторів, режисерів, сценаристів (65 осіб) та співаків і музикантів (30 осіб), поетів, письменників, сатириків та публіцистів (17 осіб).

Згідно з законом України щодо захисту інформаційного телерадіопростору перебування особи в списку означає відмову Держкіно у видачі державного посвідчення, заборону на демонстрацію фільмів, коли одним з учасників створення такого фільму є особа з чорного списку. Також під заборону потрапляє транслювання пісень та інших творів, а також гастролі особи зі списку.

Раніше «Слово і Діло» писало, що в аеропорту «Бориспіль» прикордонники не пропустили на територію України журналістку російського телеканалу НТВ, яка раніше відвідувала анексований Крим.

Також ми писали, що російська влада заборонила в'їзд на територію РФ всім 35 звільненим у рамках обміну українцям.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: