У зоні ЧАЕС відновлять туристичні об'єкти: що планують зробити

Читать на русском
У Чорнобильській зоні планують реновацію автовокзалу, кафе Прип'ять і оглядового майданчика. Також зроблять арт-музей в квартирі пожежного.
Слово і діло

У Чорнобильській зоні планують відновити кілька туристичних об'єктів. Вартість проєктних робіт може скласти від 500 тисяч до мільйона гривень, а реалізація займе до двох років.

Про це повідомляє журналіст «Слово і діло».

Суть проєкту – у консервації та відновлення об'єктів Чорнобильської зони, щоб збільшити туристичний потік до мільйона осіб (зараз 120 тисяч). Серед пріоритетних об'єктів реновації – автовокзал, кафе «Прип'ять», оглядовий майданчик на 16 поверсі багатоповерхівки, арт-музей в квартирі пожежного Володимира Правика.

«Умовно об'єкти можна розділити на дві групи. Перша – які підлягають консервації, ми зберігаємо їх первозданний вигляд. Друга – музефікація. Її мета – зберегти пам'ять. У наступному році будуть і нові об'єкти, і «консервовані» та музеї. Зокрема, і музей Правика, і Чорнобиль-хаб, і можливо ряд інших об'єктів», – розповіла радник міністра захисту довкілля та природних ресурсів з питань розвитку зони відчуження Лала Тарапакіна.

Олександр ТкаченкоМіністр культури та інформаційної політики України
Ткаченко планує на початку 2021 року подати Чорнобильський комплекс у попередній список спадщини ЮНЕСКОСказано 14 грудня 2020 р.Статус обіцянки: Не виконано

За словами операційного директора проєктного офісу Ілони Шнейдер, орієнтовна вартість проєктних робіт складе від 500 тисяч до мільйона гривень (у 2021 році вже виділили 30 млн грн). Точні терміни виконання поки назвати не можуть, але це може зайняти до двох років.

«Більшу частину реалізують за гроші бюджету, але до деяких проєктів залучать інвесторів», – зазначила Тарапакіна.

Надалі також планують реновацію кінотеатру «Прометей», річкового вокзалу, готелю «Полісся», Палацу культури «Енергетик».

Крім того, в зоні відчуження планується повний аудит – фінансовий і земельних ресурсів. Його анонсувала нардеп від «Слуги народу» Ольга Василевська-Смаглюк.

Нагадаємо, зона відчуження Чорнобильської АЕС в 2020 році через масштабні лісові пожежі втратила близько 40% потенційно туристичних локацій.

Раніше «Слово і діло» писало, які обіцянки, пов'язані з катастрофою на ЧАЕС, дають президент, міністри і нардепи.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: