Роковини Чорнобильської катастрофи: які обіцянки дають українські політики

Читать на русском
Роковини аварії на Чорнобильській АЕС. Політики найчастіше обіцяють підвищити чорнобильцям пенсії.
Слово і діло

В Україні сьогодні, 26 квітня, роковини аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Наші політики про цю подію згадують двічі на рік – у день самих роковин і в день пам'яті ліквідаторів аварії. «Слово і діло» традиційно пропонує подивитися, які обіцянки, пов'язані з катастрофою на ЧАЕС дають президент, міністри та нардепи.

Підвищення пенсій та «зелений коридор» для туристів: що обіцяли Зеленський і міністри

Президент Володимир Зеленський у липні 2019 року пообіцяв, що найближчим часом в зоні відчуження ЧАЕС ліквідують корупцію і створять «зелений коридор» для туристів і вчених. У той день він підписав указ «Про деякі питання розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи», мета якого – стимулювати відродження територій біля ЧАЕС, підтримати природоохоронну діяльність і створити умови для розвитку туристичного потенціалу. Але свою обіцянку глава держави провалив.

Після підписання указу Кабмін мав у тримісячний термін вжити низку заходів, зокрема, зареєструвати кілька законопроєктів. Однак законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» було повернуто на доопрацювання, а проєкти «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення вимог режиму радіаційної безпеки в місцевостях, що зазнали радіоактивного забруднення», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей функціонування і розвитку Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника» та «Про внесення змін до статті 3 Закону України «Про поводження з відпрацьованим ядерним паливом щодо розміщення, проєктування та будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій» станом на січень минулого року ще не були зареєстровані.

Таким чином, доручення Зеленського в зазначені терміни виконати не вдалося, а відповідно і виконати його обіцянку.

Міністр культури Олександр Ткаченко провалив обіцянку на початку року подати Чорнобильський комплекс у попередній список спадщини ЮНЕСКО. Цього станом на березень так і не сталося. Але 23 квітня Ткаченко знову повторив, що хоче подати заявку.

Міністр захисту довкілля і природних ресурсів Роман Абрамовський виконав обіцянку наприкінці жовтня 2020-го запустити мобільний додаток, за яким можна буде у віртуальному форматі подорожувати «зоною відчуження». Додаток вже є на платформах Play Маркет і App Store.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, згідно з програмою дії уряду, має розробити і забезпечити реалізацію довгострокової політики розвитку Чорнобильської зони. З 9 квітня і до 8 травня триває громадське обговорення Стратегії розвитку територій у зоні відчуження і зоні обов'язкового відселення на 2021-2030 роки. Поки що обіцянка в процесі реалізації.

Марина Лазебна запевнила, що в 2021 році чорнобильцям підвищать пенсії. «Нещодавно я робила нараду, розбиралася з пенсійним забезпеченням чорнобильців. Чесно скажу, ми готуємо по них рішення для підвищення пенсій цим категоріям і по надбавках. Це буде в наступному році», – сказала міністр соціальної політики у вересні. У Верховній раді зараз чекає на розгляд законопроєкт «Про внесення змін до закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб», в ньому передбачено обіцяне підвищення.

Соцгарантії та збільшення виплат: що чорнобильцям обіцяли нардепи

У народних депутатів не так багато обіцянок, які би стосувалися чорнобильців або проблем зони відчуження. У програмах партій таких немає взагалі.

Кілька обіцянок дала Ольга Василевська-Смаглюк («Слуга народу»), все-таки вона мажоритарник від Київської області. «Підготую зміни в закон «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Забороню на законодавчому рівні міняти категорію постраждалим від Чорнобильської катастрофи», – йдеться у програмі нардепки.

Також Василевська-Смаглюк обіцяла на законодавчому рівні змінити систему заходів щодо ліквідації Чорнобильської катастрофи в області медицини. Всі три обіцянки ми вважаємо проваленими: за півтора року в парламенті обіцяні ініціативи депутатка не внесла.

Інший «слуга народу», Олександр Качура, виконав обіцянку ініціювати в Раді підвищення пенсій ліквідаторам чорнобильської аварії. У липні 2020 року він зареєстрував зміни до закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо забезпечення справедливого і гідного розміру пенсійного забезпечення учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілим особам». У грудні проєкт зняли з розгляду, але обіцянка виконана.

Позафракційний Антон Яценко у програмі обіцяв внести законодавчі ініціативи щодо підвищення розміру виплат чорнобильцям. У лютому він зареєстрував зміни до закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо забезпечення державних гарантій і соціальної підтримки, а також зміни до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення державних гарантій і соціальної підтримки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Перший законопроєкт повернули на доопрацювання, другий – у комітеті. Поки що обіцянка в процесі реалізації.

Також у процесі виконання обіцянка Сергія Лабазюка з групи «За майбутнє» голосувати за збільшення пенсій та допомог з інвалідності для чорнобильців та учасників бойових дій.

Депутатка від «Слуги народу» Анастасія Ляшенко обіцяла боротися за відновлення соціальних гарантій для чорнобильців. У Раді чекає на розгляд її законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного та соціального забезпечення окремих категорій осіб».

Нагадаємо, раніше ми писали, які найбільші пожежі були в українській Чорнобильській зоні і у світі за останні 20 років.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: