Українців хочуть змусити платити податки за доходи без пояснення їх походження

Читать на русском
Гетманцев вважає, що в законопроекті Кабміну, який дає ДПСУ право вимагати пояснити походження доходів, мова не йде про новий податок
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Кабінет Міністрів України придумав ще один податок для українців. Державній податковій службі хочуть надати право вимагати в українців пояснення походження доходів, на які були придбані ті чи інші цінні активи. Якщо пояснення не буде - зажадають заплатити податок.

Про це заявив голова Комітету фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Данило Гетманцев в інтерв'ю одному з телеканалів.

«Кабінет Міністрів готує внесення до парламенту законопроєкту про так звані непрямі методи податкового контролю. Це про те, коли податкова зможе запитати про походження грошей на придбання цінного активу. І якщо людина не зможе відповісти або показати декларацію про амністію – вона буде змушена доплатити податок за витрати, які не може пояснити», – заявив депутат.

Механізм запрацює разом з податковою амністією і не буде поширюватися на тих, хто вирішить скористатися амністією капіталів. Сам Гетманцев вважає, що в законопроєкті Кабміну, який дає ДПСУ право вимагати пояснити походження доходів, мова не йде про новий податок.

Податкова амністія від Зеленського: які активи і за якою ставкою пропонує задекларувати президентВолодимир Зеленський запропонував з 1 липня 2021 року до 1 липня 2022 року ввести можливість добровільного декларування активів за спеціальними ставками.

«Мова йде тільки про ініціативу Кабміну, яка передбачає реалізацію непрямого контролю за доходами та витратами. Доплачувати потрібно буде тільки за витрати, за якими платник податків не зможе підтвердити походження», - додав депутат.

Нагадаємо, 16 липня президент України Володимир Зеленський підписав закони №1539-9 і №1542-9, які вводять для українців податкову амністію.

Раніше в Міністерстві фінансів пояснили, що закон про добровільне одноразове декларування активів фізичних осіб не створює додаткових податків для громадян, а навпаки – сприяє детінізації активів.

Також при амністії капіталів в Україні ніхто не вимагатиме від громадян проведення обов'язкової оцінки майна. Це буде абсолютно добровільно - за умови, що це не закордонне майно.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: