«Податок на Google»: за якою ставкою оподатковують електронні послуги країни світу

Читать на русском

Президент Володимир Зеленський підписав закон про введення так званого «податку на Google» – він визначає особливий порядок оподаткування компаній-нерезидентів, які надають електронні послуги в Україні. Компанії будуть зобов'язані зареєструватися платниками ПДВ, якщо загальна сума їхніх операцій перевищує мільйон на рік. «Податок на Google» діє в більш ніж 60 країнах. В Україні ставка податку становитиме 20% і буде однією з найвищих. Детальніше – на інфографіці «Слово і діло».

З європейських країн «податок на Google» діє в Британії, Франції, Австрії, Італії, Угорщині, Польщі, Іспанії та Словаччині. У Франції податок на цифрові послуги стягується за ставкою 3% від річного доходу, який компанія отримує від надання послуг французьким користувачам.

У Великій Британії ставка податку становить 2% від доходу, отриманого від таких видів цифрової діяльності: платформи соцмереж, пошукові системи, онлайн-ринок. В Австрії податок на цифрові послуги становить 5% з доходів від реклами для великих цифрових компаній. В Угорщині податок – 7,5% чистого обігу за фінансовий рік, отриманий від трансляції або публікації реклами.

В Італії цифрові компанії платять 3% від валового доходу, отриманого від: реклами, цифрового інтерфейсу, що дозволяє купити або продати товари або послуги, передання даних користувачів. У сусідній з нами Польщі податок стягується в розмірі 1,5% валового доходу постачальника послуг. В Іспанії та Словаччині розмір «податку на Google» становить 3% і 5% відповідно.

У США діє digital tax, його розмір, залежно від штату, варіюється від 1% до 7%. У Канаді, теж залежно від провінції, розмір цифрового податку може становити від 6% до 9%. Немає чіткої ставки «податку на Google» в Мексиці, Малайзії та В'єтнамі.

У Сьєрра-Леоне 1,5% податком обкладають обіг усіх цифрових і електронних транзакцій. У Туреччині діє податок на репатріацію доходу: 15% від платежів, які здійснюються постачальниками рекламних послуг або посередниками в обмін на надання послуг в інтернеті. Крім того, стягується податок на цифрові послуги – 7,5% від валового доходу, отриманого в галузі таких послуг.

Нагадаємо, на інфографіці можна подивитися, що передбачає закон, який зобов'язує іноземні компанії в Україні платити податок на продані електронні послуги.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: