Зеленський підписав закон про податкову амністію

Читать на русском
Протягом року - з 1 вересня 2021 по 1 вересня 2022 року - громадяни України зможуть добровільно задекларувати активи, з яких не були сплачені податки до 1 січня 2021 року.
Володимир Зеленськийpresident.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав закони №1539-9 та №1542-9, які запроваджують для українців податкову амністію.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента 16 липня.

Перший закон дає можливість українцям добровільно задекларувати свої активи. Другий - уникнути тим, хто це зробить, відповідальності за ухилення від податків.

«Документ створює стимули для виведення з тіні доходів, прихованих від оподаткування, і сприятиме залученню в економіку додаткових ресурсів» - сказано в повідомленні.

Протягом року - з 1 вересня 2021 по 1 вересня 2022 року - громадяни України зможуть добровільно задекларувати активи, з яких не були сплачені податки до 1 січня 2021 року.

Що можна вказати в податковій декларації:

  • валютні цінності (крім готівки);
  • цінні папери;
  • рухоме і нерухоме майно, в тому числі й об'єкти незавершеного будівництва;
  • частки у майні юридичних осіб в Україні та за кордоном.

Податкова амністія від Зеленського: які активи і за якою ставкою пропонує задекларувати президентВолодимир Зеленський запропонував з 1 липня 2021 року до 1 липня 2022 року ввести можливість добровільного декларування активів за спеціальними ставками.

При цьому не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів, декларантів не можуть примушувати вказати ці джерела, так само як і не можуть примусити взагалі подати таку декларацію. Також варто пам'ятати, що доведеться сплатити наступні збори на користь держави:

  • 5% від валютних цінностей на рахунках у банках в Україні та інших активів в Україні;
  • 9% від валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах та інших активів за кордоном;
  • 2,5% від номінальної вартості державних облігацій України, придбаних з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року.

Згідно з положеннями другого «амністійного» закону, уникнути відповідальності за ухилення від податків зможуть тільки ті, хто встигне вчасно задекларувати свої активи.

Раніше в Міністерстві фінансів пояснили, що закон про добровільне одноразове декларування активів фізичних осіб не створює додаткових податків для громадян, а навпаки – сприяє детінізації активів.

Також при амністії капіталів в Україні ніхто не вимагатиме від громадян проведення обов'язкової оцінки майна. Це буде абсолютно добровільно - за умови, що це не закордонне майно.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: