Тридцять п'ять тисяч самих кур'єрів. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

У нашому світі тотальної імітації колосальним дефіцитом стає справжнє. Політичної сфери, де повно симулякрів, це стосується чи не насамперед. Недарма стільки нарікань стосовно відсутності справжніх державних діячів, політиків, партій і владних інститутів. Все якісь підробки, причому найдешевшої якості.

У Німеччині сталася кумедна історія. Виявляється, року з 2016-го в соцмережах був запущений великий проєкт, який створював повну ілюзію існування якоїсь газети NRW Kurier – щоденного видання, що виходить в Рейнській області і Вестфалії. Вона презентувала себе як носія «критичної позиції до медіа-ландшафту»: «На тлі величезної концентрації влади кількох, але впливових великих гравців в секторі ЗМІ, NRW Kurier спостерігає і критикує усе більше звуження свободи вираження думки». Альтернативною думкою в газеті ділилися неіснуючі журналісти, телевізійні критики і вчені, під яких в фейсбуці відкривалися відповідні акаунти з усіма атрибутами живої людини. Наприклад, симпатичний літній чоловік на ім'я Карл С. Ворст називає себе в профілі позаштатним редактором NRW Kurier з питань культури, володарем почесної премії від журналістської асоціації, якої немає і не було на білому світі.

Для більшої достовірності публікувалися фотографії нібито друкованих сторінок, згенеровані і змонтовані спеціальними програмами, які створювали повну ілюзію газетного архіву глибиною до 2016 року. Ну і зовсім вже дрібниця на цьому тлі – мережа фейкових коментаторів.

Глашатаї порожнечі. Колонка Леоніда ШвецяІ Мендель, і Арестович можуть розраховувати на свою частку суспільної уваги через свою функціональну близькість до президента. Якщо люди, які крутяться або крутилися біля нього, щось віщають, це може мати стосунок до позиції глави держави.

Коли розслідувачі спробували докопатися до джерел незвичайного видання, виявилося, що його робить, по суті, одна людина, яка живе десь біля Дюссельдорфа. З нею списалися по електронній пошті. Залишившись анонімом, автор задуму назвав свою працю арт-проєктом, але незабаром убив сторінки з «газетою» і більшість вигаданих акаунтів. Було б, звичайно, кумедно, якби все це виявилося авантюрною витівкою одинака, який створив своє власне навколополітичне співтовариство, але все-таки навряд чи.

Спроби простежити, в чиїх інтересах створювався NRW Kurier, ведуть до Німецької партії Центру, яка намагається наслідувати стару, колись популярну політичну організацію німецьких католиків і потрапити знову до парламенту, але поки, з кінця 50-х, невдало. У текстах на сторінках фейкового видання багато уваги присвячено діяльності цієї партії, а на офіційному сайті і в партійних інформаційних бюлетенях розміщувалися статті з NRW Kurier. А ось що вказаний в фейсбуці номер телефону «газети» належить офісу християнських демократів Північного Рейну – Вестфалії, це цікавий предмет для подальших розслідувань.

Ця історія, скоріше, кумедна, ніж обурлива. Зрештою, за нею не проглядаються якісь екстремісти-терористи або російські пропагандисти, ніхто не постраждав. Але вона ж змушує задуматися, чи настільки велика різниця між такими «арт-проєктами» з вигаданими авторами і справжніми ЗМІ з як би справжніми політиками, експертами, які в них пасуться. Німцям приміряти ці висновки на себе, але для України це питання дуже гостре.

Німецький липовий «Кур'єр» жваво нагадує українські підкидні газетки і сайти, які тисячами створюються під вибори на дурні гроші від діячів, які застовбили своє місце у владі, не намагаючись навіть здаватися політиками. На партійних каналах море експертів, у яких за пропагандистським ражем не виходить навіть виглядати експертами, все це обслуговують журналісти, у яких від журналістики тільки мікрофон та навушник. Вони всі, на відміну від «кур'єрських», цілком живі і в цьому сенсі справжні, але в інших – гівно, гілки та пластмаса. Можна було б плюнути і не звертати уваги, та тільки з цього сміття, густо замішаного з порожнечею, виростає вся українська політика. Чи варто дивуватися, що вона така яка і більше ніяка. А ось питання, чому не виходить інакше, змушує глибоко тужити.

Леонід Швець, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: