Керівник ДПЗКУ завищив суму відшкодування ПДВ: суддя наполягає на порушенні кримінальної справи

Читать на русском

Суд просить прокуратуру порушити кримінальне провадження у справі керівника ДПЗКУ щодо завищення суми відшкодування ПДВ.

Суд просить Печерську окружну прокуратуру м. Києва порушити кримінальне провадження відносно виконувача обов'язків керівника ДПЗКУ Андрія Власенка, повідомляє «Слово і діло».

Розглянувши матеріали, які надійшли з Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків ДПС України, про притягнення до адміністративної відповідальності керівника ДПЗКУ, суддя Печерського райсуду Києва Крістіна Константінова постановила закрити справу про адміністративне правопорушення і звернулася до прокуратури для вирішення питання щодо внесення відомостей до ЄРДР за вказаним фактом, оскільки вбачає у діях керівництва Державної продовольчо-зернової корпорації України склад кримінального злочину.

Відповідно до даних податківців, викладених у постанові суду, в. о. голови ДПЗКУ Андрій Власенко завищив податковий кредит по декларації з податку на додану вартість за грудень 2020 року у сумі 259 857 237 грн., завищив відємне значення різниці між сумою податкового зобовязання та сумою податкового кредиту поточного звітного періоду 259 857 317 грн., що призвело до завищення суми, що підлягає бюджетному відшкодуванню на 13 307 080 грн., що призвело до завищення суми від'ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного періоду у сумі 246 550 237 грн., яка підлягає зменшенню.

Печерський райсуд постановив, що правопорушення вчинені керівництвом ДПЗКУ на суми, які, відповідно до примітки до ст. 212 КК України (ухилення від сплати податків) становлять особливо великий розмір, за що передбачено кримінальну відповідальність.

Нагадаємо, до призначення на посаду керівника Державної продовольчо-зернової корпорації України Андрій Власенко був звільнений з посади голови ДП «Укрліктрави» через неналежне виконання службових обов'язків Власенком на попередній посаді та незадовільний фінансово-господарський стан очолюваного ним підприємства.

Минулого тижня ДБР проводили обшуки у приміщенні ДПЗКУ. За даними слідства, керівництво акціонерного товариства експортує зерно на фірми-прокладки за заниженими цінами.

Як ми повідомляли раніше, днями Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід колишньому керівнику філії АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Партизанський елеватор», підозрюваному у незаконному заволодінні зерном на суму понад 14,7 млн гривень.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: