ВАКС не відвів спеціаліста від справи ексрадника голови ДПЗКУ

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і відмовив у задоволенні заяви захисника обвинуваченого про відвід спеціаліста від справи.

Вищий антикорупційний суд не відвів спеціаліста НАБУ від кримінального провадження за обвинуваченням колишнього радника голови правління-ексзаступника директора фінансово-економічного департаменту ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» Анатолія Завадського у зловживанні службовим становищем і одержанні хабара.

Таке рішення 18 червня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«У задоволенні заяви обвинуваченого (Анатолія Завадського – ред.) про відвід спеціаліста - відмовити. У задоволенні заяви захисника Юрченка А.Ф. про відвід спеціаліста - відмовити», – йдеться в рішенні.

Як вказується в ухвалі, прокурор САП під час розгляду справи по суті залучав спеціаліста НАБУ для надання безпосередньої технічної допомоги. Обвинувачений з адвокатом просили відвести цього спеціаліста, оскільки він нібито не має спеціальної освіти, а також не володіє спеціальними знаннями та навичками, зокрема для роботи з технікою компанії Apple, а тому не може бути залучений. Водночас прокурор САП заперечував проти задоволення заяви.

Як відомо, на початку 2017 року Завадського відправили під варту із 60 млн грн застави. Спочатку у березні 2018 року йому зменшили розмір застави до 49,33 млн грн. У травні 2018 року до 35,24 млн грн. У липні 2018 року до 26,43 млн грн. У листопаді того ж року до 17,64 млн грн. А вже у жовтні 2019 року Вищий антикорупційний суд зменшив заставу до 1,34 млн грн. У грудні того ж року ВАКС ще зменшив заставу – до 1,15 млн грн. Вже наприкінці 2020 року ВАКС зменшив заставу Завадського до 630 600 грн.

Пізніше за нього внесли гроші і обвинувачений вийшов із СІЗО. Тому на Завадського поклали такі обов'язки: прибувати до суду за першою вимогою; не відлучатися із населеного пункту, в якому він перебуває, без дозволу суду, а також повідомляти суд про зміну свого місця проживання.

Нагадаємо, за версією слідства, Завадський впродовж липня–жовтня 2014 року організував підготовку та укладення зовнішньоекономічних контрактів про продаж сільськогосподарської продукції іноземним суб'єктам господарювання. За дану «послугу» він планував отримати неправомірну вигоду в розмірі понад 660 тисяч доларів.

Через укладені контракти державній компанії завдано збитків на суму понад 1,6 млрд грн: у вигляді неоплати проданої ДПЗКУ сільськогосподарської продукції у розмірі понад 1,55 млрд грн та внаслідок заниження ціни товару за контрактами на суму понад 45 млн грн.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: