Нові обшуки в ДПЗКУ: ДБР розслідує можливі факти продажу зерна за заниженими цінами

Читать на русском

У січні 2021 року посадові особи АТ ДПЗКУ уклали два контракти щодо продажу зернових культур загальною вагою 60 тисяч тонн, з метою їх подальшого перепродажу

Державне бюро розслідувань 28 липня 2021 року провело обшуки у приміщенні Державної продовольчо-зернової корпорації України, повідомляє «Слово і діло». За даними слідства нове керівництво акціонерного товариства експортує зерно на фірми-прокладки за заниженими цінами.

Досудовим розслідуванням встановлено кілька випадків, які, на думку слідчого ДБР, свідчать про вчинення кримінального правопорушення.

У січні 2021 року посадові особи АТ «ДПЗКУ» уклали два контракти щодо продажу зернових культур загальною вагою 60 тисяч тонн, з метою їх подальшого перепродажу з підконтрольною компанією-нерезидентом RL PROSPERIS COMMERCE SA, Швейцарія. Відповідно до умов контрактів, вартість продукції становить 260,5 доларів за 1 тонну, що приблизно на 10 доларів менше від ринкової вартості продукції. Загальна вартість продукції становила 15 мільйонів 630 тисяч доларів. Відповідно до умов контрактів, RL PROSPERIS COMMERCE SA повинна була забезпечити поставку суден під навантаження в порту міста Одеса, однак в обумовлені контрактами строки покупець продукції не змогла зафрахтувати судна. Крім того, умови контрактів компанією RL PROSPERIS COMMERCE SA не виконано, на рахунки АТ «ДПЗКУ» за поставку продукції не перераховано. У подальшому посадовими особами АТ «ДПЗКУ» прийнято рішення про недоцільність відвантаження продукції по контрактам та укладено мирові угоди по вищевказаним контрактам, які не передбачали сплату компанією будь-яких компенсаційних виплат.

17 лютого 2021 року посадові особи АТ «ДПЗКУ» уклали контракт з компанією RL PROSPERIS COMMERCE SA щодо поставки 50 тисяч тонн кукурудзи по 257 долларів за одну тонну – ціну, яка фактично є нижчою за ринкову.

5 березня 2021 року посадові особи АТ «ДПЗКУ» уклали окремий контракт з компанією RL PROSPERIS COMMERCE SA, відповідно до умов якого вносилися зміни до основного контракту про поставку ще 12 тисяч тонн кукурудзи за 259 доларів/тонна з кінцевою поставкою всього об'єму продукції до Китайської народної республіки. Внаслідок цього контракту АТ «ДПЗКУ», за версією слідства, понесе збитки за фумігацію продукції, витрати на рейдову перевалку та ін.

У компанії RL PROSPERIS COMMERCE SA заперечують дані слідства. Зокрема, там стверджують, що ціни на зерно не були нижчими за ринкові, судна були зафрахтовані, зерно відвантажено, а контракти повністю виконані.

Також, за даними слідства, керівник державної корпорації надав компанії TRANS TRADE RK SA безпрецедентні умови придбання зерна: ціни нижчі за ринкові, відстрочка платежу та передача документів на весь вантаж.

За даними «Слово і діло», компанія TRANS TRADE RK SA належить одеситові Роману Терещенку, який у 2010 році, за прем'єрства Юлії Тимошенко, був заступником голови правління ДАК «Хліб України».

Нагадаємо, нині ДПЗКУ очолює Андрій Власенко, призначення якого пов'язують з Юлією Тимошенко. Безпосередньо перед призначенням він був звільнений з посади керівника ДП «Укрліктрави» через «незадовільний фінансово-господарський стан підприємства, а також у зв'язку з неналежним виконанням своїх службових обов'язків». Власенко був призначений керувати АТ «ДПЗКУ» безпосередньо після позитивного голосування опозиційної фракції «Батьківщина» за державний бюджет України на 2021 рік.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: