Зеленський підписав закон про банки, необхідний для кредиту від МВФ

Читать на русском
Закон впроваджує трирівневу систему внутрішнього контролю Банку, розширює права НБУ у сфері нагляду, і так далі
Володимир Зеленськийpresident.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав закон про вдосконалення організації корпоративного управління в банках і банківській системі України, який потрібно для отримання наступного траншу за кредитною програмою від Міжнародного валютного фонду.

Про це повідомляє пресслужба офісу президента.

Завдання нового закону-підвищення якості роботи банків в Україні. Також документ має сприяти стабільності банківського сектору, посилити захист прав вкладників та інших кредиторів, адаптувати принципи банківського законодавства України до правових норм Європейського Союзу.

Рік без траншів: чи є майбутнє у співпраці між Україною та МВФНардепи декларують намір реструктуризувати борги перед МВФ, а президент натякає на можливість перегляду умов співпраці із Фондом. Що відбувається у відносинах з МВФ та якими будуть наслідки у разі зупинення кредитування – аналізував Олександр Радчук.

«Зокрема він зміцнює Корпоративне управління в банках шляхом підвищення відповідальності ради та правління фінустанови за прийняті рішення. Також розширюється перелік питань, що належать до виключної компетенції ради банку. Водночас встановлюються вимоги до членів Ради та правління банку щодо їх колективної придатності» - сказано в повідомленні.

Закон впроваджує трирівневу систему внутрішнього контролю банку, яка повинна бути інтегрована в систему корпоративного управління, що має сприяти поліпшенню банківського управління. Також він прописує нову структуру капіталу банку, зокрема - вимоги до формування буферів капіталу. Встановлюються вимоги щодо достатності внутрішнього капіталу та ліквідності банку з урахуванням можливих ризиків, розширюються права НБУ у сфері нагляду.

Нагадаємо, 30 червня Верховна рада прийняла в другому читанні законопроєкт, яким пропонується посилити вимоги до корпоративного управління в банках. Його прийняття було однією з умов для перегляду програми фінансування stand-by МВФ.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: