Ухвалено закон про корпоративне управління в банках, на який очікував МВФ

Читать на русском
В Україні зміцнять корпоративне управління у банках. Рада ухвалила у другому читанні відповідний законопроєкт.
фото з відкритих джерел

Верховна рада ухвалила у другому читанні законопроєкт, яким пропонується посилити вимоги до корпоративного управління у банках. Його прийняття було однією з умов для перегляду програми фінансування stand-by МВФ

Законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках і інших питань функціонування банківської системи» (№4367) підтримали 279 нардепів.

Зеленський заявив про несправедливість вимог МВФ до УкраїниПрезидент нагадав, що Україна перебуває в стані війни та змушена інакше розставляти пріоритети в проведенні реформ

Документ посилює відповідальність ради і правління банку за прийняті рішення.

Так, встановлюються додаткові вимоги до членів ради і правління банку, зокрема з приводу колективної придатності кожного з органів управління (ради і правління).

Підвищуються вимоги до організації системи внутрішнього контролю, зокрема управління ризиками.

Також передбачена нова структура капіталу банку (включно з буферами капіталу) і встановлюються вимоги до достатності ліквідності.

Закон розширює повноваження НБУ в області нагляду через здійснення ризик-орієнтованого нагляду, забезпечення оперативного реагування на погіршення стану платоспроможності та ліквідності банку.

Згідно з документом, кількість заступників глави Національного банку зросте до шести осіб. Таке рішення пов'язане з розширенням повноважень нацрегулятора щодо курирування небанківського фінансового сектору.

Службовцям НБУ дозволили отримувати кредити в банках і інших фінансових установах.

Також Рада 256 голосами ухвалила законопроект №4546 про процедуру ліквідації банків.

Закон удосконалює деякі питання відшкодування збитків особами, пов'язаним з банком. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб зможе укладати договір про добровільне відшкодування такого збитку або мирову угоду. Завдяки закону ФГВФО буде дієвим в питанні повернення активів банків-банкрутів.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський схвалив санкції проти 55 російських банків.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: