«Північний потік-2» загрожує Європі в цілому – оператор ГТС

Читать на русском
Глава оператора ГТС визнав, що в разі повного припинення транзиту газу Україну чекають великі проблеми.
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Російський газовий монополіст «Газпром» навіть при непрацюючому «Північному потоці-2» відмовляється використовувати всі потужності української газотранспортної системи (ГТС).

Про це заявив генеральний директор компанії Оператор ГТС України Сергій Макогон, пише Forbes.

За словами Макогона, українська ГТС має надлишкові потужності для транзиту газу до Європи. Це понад 100 млрд кубометрів, які актуальні при тому дефіциті газу, який спостерігається в Європі. Однак «Газпром» відмовляється використовувати ці потужності, намагаючись продавити якомога якнайшвидше введення в дію СП-2.

«У» сиділа на трубі. Колонка Леоніда ШвецяНаша нинішня печаль з приводу потенційних трубопровідних перспектив має шанс колись обернутися радістю.

Макогон додав, що вже цього року Росія може добудувати СП-2, після чого приступити до його сертифікації.

«Це може бути та в цьому році, а може бути та ніколи. Тому що є ще і Європейська комісія, яка завжди виступала проти спорудження цього газопроводу. Єврокомісія може в суді скасувати рішення німецького регулятора щодо сертифікації Північного потоку-2. І це головне завдання України зараз: довести європейцям, що цей газопровід – це загроза самій Європі», - підкреслив він.

Також глава оператора ГТС визнав, що в разі повного припинення транзиту газу Україну чекають великі проблеми.

«Північний потік-2»: про що домовилися США та Німеччина і що про це думають в УкраїніЯкі гарантії США і Німеччина дають Україні в зв'язку із завершенням будівництва Північного потоку-2, і що про це думають в Україні та Росії.

«80% доходів ми отримуємо від надання послуг транзиту. Нам потрібно буде вирішувати проблему фінансування витрат з урахуванням втрати уторгування. І нам потрібно буде оптимізувати систему, зникне необхідність підтримувати її всю. Ми повинні будемо її привести у відповідність з поточними потребами транспортування газу» - резюмував Макогон.

Нагадаємо, 21 липня США і ФРН досягли угоди за проєктом «Північний потік-2». Згідно з ним, Німеччина повинна взяти участь у переговорах з Росією щодо продовження контракту на транзит газу через Україну.

Після цього глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна ініціювала консультації з Єврокомісією і Німеччиною щодо «Північного потоку-2». Зокрема, за його словами, Україна обговорить з США і Німеччиною, як їх домовленість по СП-2 здатна зменшити ризики з безпеки для України та країн Центральної Європи.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: