По «Північному потоку-2» Україні потрібні тверді гарантії, а не обіцянки – Арахамія

Читать на русском
Арахамія підкреслив, що будь-які заяви на рівні обіцянок Україна вважати гарантіями не буде. Києву потрібні реальні справи.
Північний потік-2EPA - European Pressphoto Agency

Україну не влаштовують розпливчасті обіцянки США і Німеччини щодо забезпечення транзиту газу через Україну після запуску «Північного потоку-2». Тому Україна домагатиметься твердих гарантій.

Про це заявив глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Будапештський меморандум-2-так ми назвали цей короткий брифінг Байдена і Меркель. Там немає ніяких гарантій, крім голослівних фраз. Для нас як для влади зараз головне завдання - максимально використовувати всі дипломатичні потужності в країні, в тому числі та візит Зеленського в США, щоб захистити та отримати компенсаторні механізми та гарантії. Давайте будемо розділяти економічне питання і безпеку. Питання безпеки - це енергетична незалежність, енергетична безпека. Якщо повністю припиниться транзит, то це призведе до того, що може бути газова криза в країні. А економічне питання - це втрата 3 млрд доларів на рік, за 10 років це 30 млрд доларів. А натомість нам пропонують невизначений «зелений» фонд на 1 млрд доларів», - підкреслив він.

Арахамія додав, що така постановка справи, з точки зору України, звучить неправильно.

«Північний потік-2»: про що домовилися США та Німеччина і що про це думають в УкраїніЯкі гарантії США і Німеччина дають Україні в зв'язку із завершенням будівництва Північного потоку-2, і що про це думають в Україні та Росії.

«Тому ми доносимо цю думку до всіх наших партнерів. У США, до речі, дуже великий резонанс з цим пов'язаний, всі республіканці одностайно критикують рішення Байдена, а також близько половини демократів публічно це роблять, що не дуже звично для США, тому що вони критикують свого ж президента, будучи з ним у лавах однієї партії. Тому що це рішення дуже дискусійне» - сказав він.

Арахамія підкреслив, що будь-які заяви на рівні обіцянок Україна вважати гарантіями не буде.

«Давайте будемо реалістами. Тому ми будемо вимагати контрактів - фактично це контракт на транзит з гарантованою оплатою. Можливо, вимагати - це не дуже правильне слово. Ми будемо працювати по всіх дипломатичних каналах. У нас зараз сильні союзники з цього питання - Польща і Литва» - резюмував він.

Нагадаємо, 21 липня США і ФРН досягли угоди за проєктом «Північний потік-2». Згідно з ним, Німеччина повинна взяти участь у переговорах з Росією щодо продовження контракту на транзит газу через Україну.

Угода була прийнята скептично на заході, в самих США і в Україні. У Кабміні, зокрема, заявили, що Україну не влаштовує угода, яку США і Німеччина уклали по «Північному потоку-2», оскільки цей документ занадто розпливчастий і не надає Україні ніяких гарантій.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: