Позбавлення українського паспорта через російське громадянство неконституційно – юрист

Читать на русском
У Конституції України прописана заборона позбавляти людину громадянства на підставі того, що у нього є паспорт громадянина іншої країни
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Автоматичне позбавлення українського громадянства тих, хто отримає російський паспорт, яке хочуть прийняти народні депутати, категорично суперечить Конституції.

Про це заявив адвокат Ярослав Гришин в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Закон про громадянство, який вже майже 30 років як прийнятий, залишав дуже багато прогалин у регулюванні питань громадянства. Великій критиці піддавали норму, що в Україні немає подвійного громадянства. Ніяких санкцій, ніяких негативних наслідків за те, що людина має 2, 3, 4 громадянства, у нас не було. Існує комісія з питань громадянства при Президентові. І, враховуючи, що були прогалини, питання вирішувалися вибірково» - сказав він.

Які країни надають громадянство або посвідку на проживання за інвестиціїВ яких країнах можна отримати громадянство або посвідку на проживання за інвестиції, яку мінімальну суму доведеться вкласти – на інфографіці.

Гришин додав, що зараз ці проблеми намагаються врегулювати, але все одно залишається багато питань.

«Автоматично людину не можуть апріорі позбавляти громадянства, тому що це юридична процедура - дослідження доказів і прийняття рішень в кожному окремому випадку. У Конституції написано, що заборонено людину позбавляти громадянства» - зазначив юрист.

Тому якщо підходити до цього питання із законодавчої точки зору, то спочатку треба міняти Конституцію, резюмував він.

Нагадаємо, 24 липня стало відомо, що у Верховній Раді зареєстрований законопроєкт, яким пропонується позбавляти українців громадянства за отримання російського паспорта. Текст законопроєкту поки не опублікований.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: