Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський пообіцяв, що в Раду буде внесено законопроект щодо надання етнічним українцям «часткового громадянства України»

10 жовтня 2019 року президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що в Раду буде внесено законопроект щодо надання етнічним українцям «часткового громадянства України». «Ми вже практично вибудували структуру, як дати етнічним українцям, які живуть у будь-яких країнах світу, можливість стати частково громадянами України, тобто мати можливість їм надати громадянство. При тому для них головна була проблема, що вони хочуть лишитися громадянами тих країн. Тобто, вже зараз придумана ця конструкція. Ми будемо запроваджувати законопроект», – заявив Зеленський (відео 9:19:44).
Виконано
Сказано 10 жовтня 2019 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=tMwWnMEC-VE&feature=youtu.be&t=26611
  • Лист МЗС від 28 грудня 2019 року
  • Запит Слова і Діла від 27 грудня 2019 року
  • https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67632
  • https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67632

Результат

У грудні 2019 року редакція аналітичного порталу «Слово і Діло» направила запит у МЗС з наступним запитанням: «Чи було розроблено та погоджено законопроект щодо надання етнічним українцям «часткового громадянства України»».

У відповідь на це запитання у відомстві, листом від 28 грудня, підтвердили попередні висновки редакції, щодо законодавчої ініціативи від 13 грудня. Тоді президент Зеленський вніс в Раду невідкладний законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства» № 2590.

Серед всього іншого законопроєкт передбачає набуття у спрощеному порядку громадянства України іноземцями, які є громадянами держав, громадяни яких мають право на подання присяги громадянина України.

Згадана категорія осіб набуватиме громадянство України на підставі присяги громадянина України, що не передбачатиме надання такими особами зобов'язання припинити іноземне громадянство.

Враховуючи роз'яснення МЗС щодо внесеного президентом законопроєкту, обіцянці присвоєно статус «виконано».