Зеленський підписав закон про корінні народи України

Читать на русском
Корінними народами визнаються спільності, які сформувалися на українській території, мають самобутні мову і культуру, визнають себе корінними народами України
Володимир Зеленськийpresident.gov.ua

Президент Володимир Зеленський поставив підпис на законі «Про корінні народи України» № 1616-IX. Цей закон Верховна рада прийняла 1 липня, його ініціював президент.

Про це повідомив Офіс президента України.

Відповідно до закону, корінними народами України визнаються спільності, які сформувалися на українській території, мають самобутні мову і культуру, традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, визнають себе корінним народом України. Корінними народами автономного Криму визнані кримські татари, караїми і кримчаки.

Хто є корінними народами України та які права їм хоче дати ЗеленськийКримських татар, караїмів, кримчаків визнають корінними народами України. Що передбачає законопроєкт Зеленського – на інфографіці.

Корінні народи отримають власні представницькі органи. Також вони мають право на самовизначення у складі України, політичний статус, дотримання, Відродження і розвиток своїх духовних, релігійних і культурних традицій і звичаїв, збереження матеріальної та нематеріальної культурної спадщини, створення своїх органів ЗМІ та отримання державної підтримки. Законом заборонено заперечувати етнічну самобутність або приналежність корінних народів.

Нагадаємо, 1 липня Рада прийняла закон Зеленського про корінних народів. У документі уточнюється, що корінними народами Криму є кримські татари, караїми й кримчаки.

Цей закон викликав великий ажіотаж в Росії. Обурення викликало те, що в законопроєкті Зеленського росіяни не будуть зараховані до корінних народів України.

Президент РФ Володимир Путін розкритикував закон і порівняв Україну з нацистською Німеччиною.

Водночас глава МЗС України заявив, що законопроєкт про корінні народи повністю відповідає Декларації ООН.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: