Подкаст «Словом»: підсумки роботи Верховної ради за два роки

Читать на русском

Чим відзначилися законотворці, як вони весь цей час виконували свої обіцянки, скільки законів ухвалили та про що найчастіше говорили. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Депутати Верховної ради України пішли на канікули до 7 вересня.

Проте сьогодні знову зберуться на позачергове засідання. На ньому хочуть розблокувати для підписання низку законопроєктів. Про це повідомив нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк. За його словами, кворум для засідання не потрібен. Депутати хочуть провалити постанови, які блокують підписання законопроєктів 3711-д (про перезапуск ВККС), 3822 (про Реформу Укроборонпрому), 5068 (щодо ВРП) і 5069 (теж про інспекторів ВРП, тільки в кодексах)

До речі, нинішнє скликання парламенту, яке ми обрали у 2019 році, власне, і вирізняється величезною кількістю позачергових засідань: за два роки їх провели майже 40. Тоді як попередники – тільки близкьо 10 за всі 5 років своєї роботи. Про це на «Слово і діло» є окрема аналітика.

УХВАЛЕНІ ЗАКОНИ

Нардепи, президент і уряд - усі разом узяті - зареєстрували за два роки загалом майже 4 тисячі законопроєктів. З них законами стали трохи менш як 13%. Найрезультативнішим суб'єктом законодавчої ініціативи наразі є президент України - понад 60% його законопроєктів були ухвалені парламентом.

Станом на 14 липня Володимир Зеленський вніс у Раду 146 законопроєктів, з яких 91 вже став законом, 4 ухвалили та направили йому ж на підпис, 7 проголосували за основу. Крім того, президент подав 14 постанов, 12 з яких вже пройшли голосування і були ухвалені.

Урядових законопроєктів в Раді було зареєстровано 449 - і від Кабміну Гончарука, і від Кабміну Шмигаля. З них 33 ухвалили за основу, 2 – проголосували як поправку, 5 – підтримали та направили на підпис президенту, 82 – вже стали законом. Ще від Кабміну було 45 постанов, затвердили з яких 25.

Крім того, нардепи внесли 4 проєкти Кодексу (один ухвалили з пропозиціями президента) і 2 тисячі 213 постанов (1 тисячу 36 ухвалили).

Наші аналітики зафіксували цікаву особливість в роботі Верховної ради цього скликання - про неї розповіла директорка порталу «Слово і діло» Катерина Пітєніна:

«Саме в цьому скликанні такий механізм застосовують набагато частіше ніж раніше, як постанову про скасування закону і дуже часто, на подив, відбувається таким чином, що ті депутати, які підтримували закон - вони ж потім голосують за постанову про його скасування. При чому такі є і в «Довірі», і в «слугах народу», і в «Голосі», і в нас дуже багато запитань до цих депутатів, які спочатку підтримують, а потім раптом голосують проти».

ТРИГЕРИ

Народні депутати часто виступають з трибуни та з місця. Аби проаналізувати виступ кожного потрібно багато часу, та ми з’ясували, про що найчастіше говорять лідери фракцій і парламентських груп.

Протягом 5 сесії (тобто за останні пів року) Юлія Тимошенко, до прикладу, 260 разів у своїх виступах сказала слово «земля». Вона використовувала це слово навіть частіше, ніж частовживані політиками займенники «я» і «ми». Взагалі-то, Юлія Тимошенко є лідеркою за кількістю промов під час цієї сесії - 73 рази вона виступала з місця і 29 разів з трибуни. Окрім «землі» глава фракції «Батьківщина» найчастіше вживала «я», «ви», «ми», 141 раз сказала – «люди», 121 раз – «Україна» і 97 разів - слово «хочу».

Глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія протягом сесії виступав 13 разів з місця і 2 рази з трибуни. Найчастіше він говорив слова «я» (9 разів) і «законопроєкт» (8 разів). Також Арахамія часто говорив слова «нас», «підняти» (по 7 разів), «пропоную», «ми» і «прошу підтримати» (по 5).

Співголова фракції «Опозиційна платформа» Юрій Бойко за сесію 6 разів виступав з трибуни. Його топ-5 найуживаніших слів - «ми» (26 разів), «я» (12), «питання» (11), «хочу» (11), «влада» і «людей» (по 10).

Вадим Рабінович 11 разів у своїх виступах згадав про «фашизм», ще часто використовував слова «ми», «ви» й «Україна».

Співголова фракції «Європейська солідарність» Артур Герасимов найчастіше говорив слова: «ви» (36 разів), «ми» (26), «Зеленський» (19), «я» (18), «українці» (10), «закон» (8), «опозиція» (7). За сесію Герасимов виступив 25 разів з місця і 9 разів з трибуни.

Ірина Геращенко виступала частіше – 37 разів з місця і 31 раз з трибуни. Співголова ЄС 187 разів сказала слово «ми», 123 рази – «ви», 80 разів – «Зеленський», а ще активно використовувала під час промов слова «я», «Україна», «суд» і «парламент».

Які слова найчастіше вживали лідери фракцій та груп під час своїх виступів у парламенті - про це читайте докладніше у нашому матеріалі на сайті.

ОБІЦЯНКИ

І звичайно ж «Слово і діло» прискіпливо слідкує за процесом генерування та виконання обіцянок депутатами, фракціями та цілими партіями.

Так, до прикладу, у програмі «Європейської солідарності» ми зафіксували 47 обіцянок: виконано – 2 (або 4% програми), провалено – 4, в процесі реалізації – 41. «ЄС», зокрема, виконала обіцянки стимулювати розвиток освіти, а також сприяти створенню умов для надання додаткових можливостей молоді.

Програма партії «Батьківщина» виконана тільки на 3%: з 63 обіцянок реалізовано 2, провалено – 10, в процесі – 51. Фракція виконала обіцянки демонополізувати імпорт газу і зберегти газотранспортну систему в державній власності.

В «Опозиційної платформи» найсумніша ситуація з виконанням обіцянок, адже фракція майже не підтримує закони у Верховній раді. У програмі ОПЗЖ 70 обіцянок. Єдина виконана обіцянка ОПЗЖ – забезпечити перехід від змішаної виборчої системи до пропорційної з відкритими списками. Ще в 2019 році фракція підтримала новий Виборчий кодекс.

Цікава ситуація з обіцянками «Слуги народу» і «Голосу» , каже Катерина Пітєніна: «Майже однаковий результат мають «слуги народу» і «Голос» - в них багато в чому схожі програми і саме ті обіцянки, які на сьогодні є виконані - це здебільшого ті законопроєкти, які вони разом голосували. Це йдеться передусім про реформи, наприклад, от свіже виконана - це судова реформа, перезавантаження ВРП, ВККСУ, все ж таки перші кроки зроблені, це і покарання за незаконне збагачення - це, власне, досягнення 5-ї сесії, це й впровадження Бюро економічної безпеки, тобто прибирання економічних функцій у силовиків, ну і так далі, і тому подібне».

Докладніше про те, як парламентські фракції виконують свої передвиборчі програми, хто із нардепів обіцяє найбільше, а хто - найбільше виконує, хто з народних обранців за два роки роботи не виконав жодної обіцянки та як працювали тимчасові слідчі комісії у Верховній раді ІХ скликання - про все це читайте у розділі «Інфографіка» на slovoidilo.ua.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: