Перезапуск ВККС: як депутати голосували за закон з пропозиціями Зеленського

Читать на русском

Верховна рада ухвалила закон про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів з пропозиціями президента. Володимир Зеленський раніше ветував документ через дві неузгоджені правки. Одна передбачала, що рішення в конкурсній комісії приймається більшістю – чотирма членами, мінімум два з яких міжнародні експерти. Друга правка передбачала, що в більшості мають бути двоє представників міжнародних експертних організацій і двоє представників ради суддів. Зеленський запропонував залишити першу правку. Як депутати повторно голосували за закон – на інфографіці «Слово і діло».

Закон підтримали 305 народних депутатів, 6 виступили «проти», 43 – утрималися, 22 – не голосували.

Закон про перезапуск ВККС підтримали 305 депутатів. Всі фракції та групи, крім ОПЗЖ та Батьківщини.
Голосування за закон щодо ВККССлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Фракція «Слуга народу» дала 226 голосів «за», 6 депутатів не голосували і 12 – були відсутні. У «Європейській солідарності» 24 депутати з 27 підтримали закон, решта були відсутні.

Група «За майбутнє» дала 14 голосів «за», 2 – утрималися, 2 – не голосували і 4 – були відсутні. У групі «Довіра» за закон проголосували 17 з 20 нардепів.

У «Голосі» закон про відновлення роботи ВВКС підтримали 17 депутатів, 3 – були відсутні. Також голоси дали 7 позафракційних депутатів.

В «Опозиційній платформі – За життя» 6 депутатів голосували «проти», 19 – утрималися, 10 – не голосували і 9 – були відсутні. «Батьківщина» теж не дала голосів за закон: 19 нардепів утрималися, 2 – не голосували, 4 – були відсутні.

Нагадаємо, закон про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів депутати ухвалили 29 червня. Володимир Зеленський 8 липня ветував його і повернув до парламенту зі своїми пропозиціями.

«Слово і діло» розбиралося з експертами, чи справді голос міжнародних експертів повинен бути вирішальним при формуванні ВККС.

Також ми писали про те, хто з народних депутатів провалив передвиборчі обіцянки щодо ВККС.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: