Подкаст «Словом» за 14 липня: відставка Авакова, демарш по канабісу і пільги для студентів

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 14 липня – в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.
Подкаст Словом і Діломslovoidilo.ua

Про заяву Арсена Авакова про відставку з поста міністра МВС та про статус його обіцянок. Про голосування у Верховній раді за закон, який дозволяє відновити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Про «не легалізацію» поки що в Україні марихуани у лікувально-наукових цілях. Та про пільги, передбачені законодавством для українського студентства. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Відставка Авакова: скільки обіцянок виконав міністр

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков написав заяву про відставку. Про це повідомила пресслужба МВС України.

«Відповідно до частини першої статті 18 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» подав заяву про відставку з посади Міністра внутрішніх справ. Дякую команді МВС за роки спільної праці. Дякую кожному офіцеру, рядовому і службовцю. Маю честь!», - цитує Авакова пресслужба міністерства. Відставку Авакова Верховна рада може розглянути у четвер, 15 липня, на позачерговому засіданні.

Аваков очолював Міністерство внутрішніх справ від лютого 2014 року. Відтоді він дав 273 обіцянки: виконав – 106 (39%), провалив – 91, в процесі виконання на тепер було – 76.

Ще перебуваючи в статусі виконувача обов'язків міністра Аваков в лютому 2014-го обіцяв, що бійців «Беркута» покарають за розстріл мітингувальників на Майдані. Частині колишніх «беркутівців» винесли обвинувальні вироки, але чимало підозрюваних перебувають за кордоном, деяких обвинувачених відпустили під домашній арешт.

Відразу після втечі Віктора Януковича в лютому 2014-го Аваков обіцяв, що експрезидент буде обов'язково затриманий. Та той і досі ховається в Росії та був засуджений лише заочно.

Ще в складі уряду Гройсмана Аваков мав створити військову поліцію. Але за кілька років така законодавча ініціатива не була напрацьована.

Міністр не виконав обіцянку у 2020 році забезпечити запуск проєкту «Поліцейський офіцер громади» на всій території України. Станом на початок грудня проєкт був впроваджений на території 18 областей. Поліцейські офіцери ще трьох областей проходили курс підготовки.

З виконаних обіцянок Авакова насамперед можна відзначити створення Національної поліції. Верховна рада ухвалила відповідний закон у липні 2015 року. Також міністр виконав обіцянку ліквідувати Державну автомобільну інспекцію, її функції зараз виконує патрульна поліція.

Ще одна виконана обіцянка щодо реформи МВС – створити кіберполіцію. Перших кіберполіцейських випустили в липні 2016-го в Харкові. Зараз Департамент кіберполіції функціонує в складі Національної поліції.

Ще була обіцянка щодо зарплат поліцейських, гарантувати безпеку на дебатах і виборах у 2019 році, обіцянка про те, що ув’язнений в Італії нацгвардієць Віталій Марків буде на волі.

Детальніше про виконані та не виконані обіцянки Арсена Авакова на посту міністра МВС України - читайте в нашому спеціальному матеріалі на сайті.

Закон щодо ВККС

Верховна рада ухвалила закон про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів з пропозиціями президента. Володимир Зеленський раніше ветував документ через дві неузгоджені правки. Одна передбачала, що рішення в конкурсній комісії приймається більшістю – чотирма членами, мінімум два з яких є міжнародними експертами. Друга правка передбачала, що в більшості мають бути двоє представників міжнародних експертних організацій і двоє представників ради суддів. Зеленський запропонував залишити першу правку.

У законі передбачили, що тепер ВККСУ може розпочати роботу, якщо до її складу призначено щонайменше 11 членів із 16, однак мінімум шість з них має бути з-поміж суддів чи суддів у відставці.

Закон підтримали 305 народних депутатів, 6 виступили «проти», 43 – утрималися, 22 – не голосували.

Фракція «Слуга народу» дала 226 голосів «за», 6 депутатів не голосували і 12 – були відсутні. У «Європейській солідарності» 24 депутати з 27 підтримали закон, решта були відсутні.

Група «За майбутнє» дала 14 голосів «за», у групі «Довіра» за закон проголосували 17 з 20 нардепів. У «Голосі» закон про відновлення роботи ВККС підтримали 17 депутатів, 7 голосів дали позафракційні депутати.

В «Опозиційній платформі – За життя» 6 депутатів голосували «проти», 19 – утрималися, 10 – не голосували та 9 – були відсутні. «Батьківщина» теж голосів за закон не дала.

Як депутати повторно голосували за закон – дивіться на інфографіці «Слово і діло».

(Де)лігалайз: канабіс все ще під забороною

А ще Верховна рада не підтримала у першому читанні законопроєкт, який передбачає легалізацію канабісу для використання в наукових і медичних цілях. Документ відмовилися навіть направляти на повторне перше читання – його повернули авторам на доопрацювання.

Загалом у першому читанні документ підтримали лише 184 народних депутати, 33 виступили «проти», 61 – утримався, 40 – не голосували. Подивитися, як саме фракції та групи голосували за ініціативу в сесійній залі - можна у нашому спеціальному аналітичному матеріалі на сайті та в телеграм-каналі.

Нагадаємо, законопроєкт президента Володимира Зеленського, який дозволяє дати доступ хворим до медичного канабісу і регулює його обіг в країні, внесли в Раду на початку червня. Міністерство охорони здоров'я України перед голосуванням закликало нардепів підтримати цей документ. До цього законопроєкт був схвалений комітетом ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

До речі, раніше «Слово і діло» вже аналізувало світовий досвід легалізації медичного канабісу, в яких країнах і які обмеження з цього питання діють - про це читайте в нашому дослідженні з інфографікою на сайті.

Пільги для студентів

В Україні з 1 липня зріс розмір прожиткового мінімуму і за ним, як наслідок, збільшилися деякі соціальні виплати, зокрема, і стипендії. Право на соціальну стипендію в Україні, мають деякі категорії студентів, які навчаються за денною формою та за державним замовленням, які при цьому не мають академічної заборгованості. Серед таких категорій діти-сироти та позбавлені батьківського піклування; особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; шахтарі зі стажем підземної роботи не менше трьох років; діти шахтарів (стаж підземної роботи у батьків яких перевищує 15 років); учасники бойових дій; діти, батьки яких загинули або зникли безвісти в АТО/ООС; постраждалі учасники Революції гідності та їхні діти та деякі інші.

Також студенти мають право на безкоштовне забезпечення підручниками і безкоштовний доступ в інтернет.

Студенти, які створили сім'ю, можуть розраховувати на виділення окремої кімнати в гуртожитку. У всіх студентів є пільги на проїзд у міському і залізничному транспорті.

Студенти-контрактники, до речі, можуть повернути частину коштів на оплату навчання у вигляді податкової пільги. Як обчислити її розмір і як отримати - можна прочитати у нашому матеріалі.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: