Рік і чотири місяці роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує відстежувати обіцянки Кабінету міністрів Дениса Шмигаля. За рік і чотири місяці роботи Шмигаль і його міністри виконали 598 обіцянок, провалили – 224, ще 623 залишаються в процесі виконання (це без урахування обіцянок з неухваленої програми дій).

З 4 червня до 4 липня в уряді дали 47 нових обіцянок, виконали – 32, провалили – 16.

Як аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок усіх політиків, можна подивитися в нашому регламенті.

Які обіцянки за місяць провалили в Кабміні

Свою першу обіцянку провалив віцепрем'єр-міністр – міністр економіки Олексій Любченко. Незабаром після призначення він говорив, що в парламент до липня буде подана нова програма діяльності Кабміну. Але документа в Раді все ще немає.

Перше невиконане зобов'язання є також у міністра енергетики Германа Галущенка. Виступаючи в Раді під час представлення своєї кандидатури Галущенко обіцяв до середини року напрацювати нову модель ПСО, що передбачає зниження тарифів на електроенергію. Замість цього Міністерство енергетики ініціювало продовження чинного ПСО до 1 серпня 2021 року, Кабмін пропозицію підтримав.

Пропозицію Міненерго пояснило тим, що нова модель ПСО повинна реалізувати два головних завдання: захистити соціально вразливі верстви населення шляхом зниження тарифів, а також забезпечити підприємствам генерації можливість для модернізації виробничих потужностей і стабільної роботи. Для цього потрібно визначити точну суму коштів, яку зараз потребує ринок.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль ще в листопаді обіцяв найближчим часом запустити електронний рецепт на антибіотики. Досі його в Україні не впровадили, хоча недавно в РНБО підкреслювали, що потрібно невідкладно ввести електронний рецепт на антибіотики, гормональні препарати та імуномодулятори. Обіцянку Шмигаля вважаємо невиконаною.

Крім того, прем'єр не виконав програмну обіцянку сформувати єдину базу даних резерву потенційних кандидатів на зайняття посад державної служби. Наприкінці 2020 року Верховна рада відхилила зміни до закону «Про державну службу» щодо кандидатського резерву. Він передбачав введення кандидатського резерву – інформаційної системи, в яку буде заноситися інформація про кандидатів на держслужбу, які відповідають вимогам і успішно пройшли всі етапи оцінки при конкурсному відборі. Після цього інших ініціатив у Раді не було.

Глава МОН Сергій Шкарлет в жовтні обіцяв «найближчим часом» зареєструвати законопроєкт про страхування науково-педагогічних працівників у частині захворюваності на коронавірус. Відомо, що проєкт розроблений, але в парламент його досі не внесли. Тому обіцянка не виконана.

Арсен Аваков ще в 2018 році обіцяв, що Державна прикордонна служба та Національна гвардія отримають спецзасоби для протидії російській лазерній зброї. «Сьогодні ми відвідали двох бійців, яким за дорученням президента вручив державні нагороди. Звертаю вашу увагу, що один з бійців вражений новою зброєю російського агресора – лазерною, що вражає сітківку ока. Є кілька таких випадків, і в ДПСУ, і в Нацгвардії. Зараз ми розробляємо контрзаходи. Ми будемо ставити відповідні фільтри, прилади, відповідні окуляри. Використання такої зброї – варварська ситуація», – розповідав глава МВС.

Але, як стало відомо «Слово і діло» від МВС, Держприкордонслужби і Нацгвардії, в 2018-2021 роках відомства не отримували спецзасоби для протидії російській лазерній зброї і захисту від неї. Аваков обіцянку провалив.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна обіцяла в липні запустити програму підтримки пенсіонерів, яким виповнилося 75 років. Однак старт програми перенесли з липня на жовтень, тому обіцянку провалено.

Глава МОЗ Віктор Ляшко 20 травня обіцяв на наступній годині запитань до уряду представити концепцію розвитку системи охорони здоров'я. Але за чотири наступних години запитань до уряду він цього не зробив.

Крім того, Ляшко не виконав обіцянку, яку давав ще на посаді головного санітарного лікаря – сформувати державне замовлення на підготовку епідеміологів та лікарів-гігієністів. Незабаром вже почнеться новий навчальний рік, але до постанови Кабміну «Про затвердження переліку галузей знань та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти» не вносили змін, які б розширили найменування спеціальностей в галузі охорони здоров'я.

Що за місяць зробили міністри

Міністр аграрної політики і продовольства Роман Лещенко виконав обіцянку про те, що ринок землі запрацює з 1 липня. Відповідний закон Верховна рада ухвалила ще в березні минулого року, в цьому році депутати прийняли ще кілька законів щодо земельної реформи.

Як і обіцяв віцепрем'єр Олексій Резніков, в середині червня почалася вакцинація українців з тимчасово окупованих територій.

Денис Шмигаль виконав обіцянку найближчим часом підписати меморандум про створення ринку капіталу. 7 червня Кабінет міністрів затвердив проєкт меморандуму, а 8 липня з ЄБРР ACC і USAID уклав Меморандум про створення Національної біржі з торгівлі капіталом і товарами.

Віктор ЛяшкоМіністр охорони здоров'я України
Ляшко запевнив, що всі медпрацівники, які мають отримати 300% доплату – отримають їїСказано 9 квітня 2020 р.Статус обіцянки: Не виконано

Також Шмигаль виконав програмну обіцянку переглянути чинні міжнародні договори України про уникнення подвійного оподаткування. Верховна рада вже ратифікувала зміни в конвенції з Австрією і Нідерландами про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням. Ще на розгляд чекає законопроєкт про ратифікацію протоколу з ОАЕ про уникнення подвійного оподаткування.

Як і обіцяв міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, цього літа через «Дію» можна подати податкові декларації фізичних осіб-підприємців. «Задекларувати доходи, сплатити податки і збори ФОП, подивитися декларації та розрахунки за минулі періоди – все це тепер можна зробити в «Дії». Процес подачі декларацій спростили: замість двох сторінок і більше 30 полів (з яких потрібно знати, де правильно заповнювати) тепер достатньо відповісти лише на 4 питання і внести суму доходу для розрахунку єдиного податку», – розповіли в міністерстві.

Лазебна виконала обіцянку ініціювати механізм монетизації пільг на проїзд. На нашій інфографіці можна докладніше подивитися, яких категорій українців може стосуватися монетизація.

Нагадаємо, 12 червня виповнився рік, як Кабмін Дениса Шмигаля затвердив свою другу програму дій. «Слово і діло» писало про те, як міністри виконують обіцянки, зафіксовані в ній, і чи будуть подавати третій документ.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: