Подкаст «Словом» за 29 червня: збій у ПриватБанку, есмінець Defender і добробут українців

Читать на русском

Про збій у «ПриватБанку» та масштаби наслідків. Про есмінець Королівського флоту Великої Британії Defender в територіальних водах України. Про заяву посла Німеччини в Україні стосовно «Північного потоку-2». Про те, як українці оцінюють свій добробут та що зміниться після вакцинації в нашому повсякденному житті. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Збій у «Приватбанку»: що сталося в найбільшому держбанку країни

У «Приватбанку» повністю відновили стабільну роботу системи та повернули кошти кожному клієнту. Про це повідомляється на сторінці Facebook фінустанови.

«...працювали не покладаючи рук, щоб виправити технічний збій. Ми докладемо всіх зусиль, щоб більше не траплялось таких ситуацій», – йдеться в повідомленні. У банку перепросили за тимчасові незручності та подякували за терпіння та підтримку.

Нагадаємо, у суботу, 26 червня, у деяких клієнтів «Приватбанку» повторно списалися гроші з карток за операціями від 23-24 червня. Прессекретар банку Олег Серга, заявив, що постраждало не дуже багато клієнтів. В основному повторно списалися невеликі суми поточних операцій, окремих транзакцій.

Як відомо, «Приватбанк» був націоналізований у 2016 році. На сьогодні єдиним акціонером банку, якому належать 100% акцій, є держава.

Похід есмінця Defender до берегів Криму

У берегів окупованого Росією Криму сталася вельми загадкова історія з есмінцем Королівського флоту Великої Британії Defender, який нібито потрапив під попереджувальний обстріл російських кораблів.

23 червня в Міністерстві оборони РФ заявили, що відкрили попереджувальний вогонь по курсу британського есмінця Defender. За версією РФ, вогонь був відкритий тому, що корабель зайшов буцімто у «територіальні води» Російської Федерації, які з точки зору міжнародного права такими не є. Адже юридично Крим залишається територією України та незаконне приєднання півострова до Росії світовою спільнотою не визнане. Британська сторона факт обстрілу заперечує, але заявляє, що і надалі буде заходити у води, які Росія незаконно вважає своїми.

Після того, як морський інцидент був вичерпаний, британська і російська сторони обмінялися заявами. Заступник голови МЗС РФ Сергій Рябков попередив, якщо ситуація повториться, то Росія буде готова застосувати зброю. Водночас міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що флоту Сполученого Королівства не заважатимуть ходити біля берегів окупованого Росією Криму.

Що стоїть за новим етапом протистояння у Чорному морі - про це читайте в авторській колонці Дениса Поповича спеціально для «Слово і діло».

Німеччина озвучила умову транзиту через «Північний потік-2»

Однією з умов запуску газопроводу «Північний потік-2» з боку Німеччини для Росії може бути подальший транзит газу через Україну. Про це заявила посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен в інтерв'ю виданню «Дзеркало тижня».

«Ми завжди вважали, що транзит газу повинен бути і через Україну. Працювали над цим багато і у 2019 році, щоб укласти ці угоди між «Нафтогазом» і «Газпромом». Зараз, через два роки, ми бачимо, що транзит є, що ПП-2 майже добудований, але Німеччина вважає, що транзит через Україну буде і надалі. Думаю, що це буде одна з умов запуску «Північного потоку-2», - сказала посол.

А ще зазначила, що Німеччина планує повністю відмовитися від вуглецевих джерел енергії до 2045 року.

«Я говорила з експертами: нам ще потрібно досить багато газу, можливо, до 2032 року, але потім його використання дуже сильно зменшиться і нам треба думати, що буде пізніше. Я знаю, що Україна зараз і надалі буде боротися з ПП2, але разом з тим потрібно думати та про свої більш широкі можливості в інших сферах. У тому числі й про водень і його транзит до Європи, тому що вся наша система за 15 років буде перебудовуватися на водень», - додала Фельдгузен.

Добробут українців: наскільки все погано

За даними Держстату, в першому кварталі цього року основною статтею витрат українців були харчі та безалкогольні напої (39,5%), на другому місці – оплата житла і комуналки (18%), на третьому – транспорт (7,9%). При цьому загалом витрати на життя зростають, а поліпшення свого фінансового становища населення не бачить.

Згідно з даними КМІС, за останні два роки більш ніж половина українців (54,4%) відчули погіршення свого матеріального становища. У третини опитаних воно не змінилося (33,6%), а покращилося - у 11,3%.

Протягом останнього року 91,5% українців зіткнувся з підвищенням комунальних тарифів (7,8% опитаних це не зачепило), а 90,6% – із ростом цін на харчі (8,9% цього не відчули). Ще 35,4% опитаних розповіли про зниження зарплати або пенсії, а 31,9% – повністю або частково втратили роботу.

Цікаво, що головною причиною економічної кризи називають пандемію коронавірусу тільки 8,3% опитаних. Тоді як 42,9% впевнені, що виною всьому високий рівень корупції в країні. 33,8% українців бачать проблему у некомпетентності влади, а 10,6% – у війні на Донбасі. І тільки 0,1% опитаних вважають, що економічної кризи в Україні взагалі немає.

Як українці оцінюють свій добробут і що вважають причиною кризових явищ в економіці – читайте в нашому матеріалі з інфографікою на сайті.

Вакцинація в Україні: що зміниться для українців після щеплення

Інформаційна кампанія та збільшення кількості щеплень серед українців роблять свою справу. Кількість вакцинованих в Україні збільшується щодня, при цьому значно покращилася ситуація у травні-червні.

Хоча Україна значно відстає за темпами вакцинації від більшості країн Європи та світу, напруженість всередині самого суспільства щодо небезпеки заразитися коронавірусом – значно впала. Зменшення кількості випадків захворювань, літня пора та поступовий рух в бік набуття спільного імунітету дещо розслабила українців.

За найактуальнішими даними, кількість щеплених першою дозою вакцини від коронавірусу українців - вже ось-ось сягне 2-х мільйонів, ще майже півмільйона українців – пройшли другий етап вакцинації, як того вимагає регламент щеплення.

Ці цифри не надто вражають, якщо згадати, що уряд задекларував намір до кінця поточного року щепити 24 мільйони громадян – близько 70% всього населення. Для цього, за розрахунками нинішнього очільника МОЗУ, потрібно вакцинувати близько 200 тисяч українців щодня.

Як вакцинація змінить життя українців? Що повернеться із «доковідного» періоду, а які зміни навпаки – можуть залишитися назавжди - про це докладніше читайте в нашому аналітичному матеріалі на сайті та в телеграм-каналі.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: