Прийшли з миром: Велика Британія вирішила випробувати Кремль на міцність

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Цього тижня у берегів окупованого Росією Криму сталася вельми загадкова історія з есмінцем Королівського флоту Великої Британії Defender, який нібито потрапив під попереджувальний обстріл російських кораблів. Британська сторона факт обстрілу заперечує, але заявляє, що і надалі буде заходити у води, які Росія незаконно вважає своїми. Що стоїть за новим етапом протистояння на Чорному морі?

23 червня в Міністерстві оборони РФ заявили, що відкрили попереджувальний вогонь по курсу британського есмінця Defender, який прямував уздовж узбережжя окупованого Росією Криму. За версією РФ, вогонь був відкритий тому, що корабель зайшов у «територіальні води» Російської Федерації, які з точки зору міжнародного права такими не є. Адже юридично Крим залишається територією України та незаконне приєднання півострова до Росії світовою спільнотою не визнане.

Як відомо, есмінець Defender перебуває в Україні. Як уже повідомляло «Слово і діло», 21 червня на його облавку було підписано Меморандум про військове співробітництво між Україною та Великою Британією.

Версію Міноборони РФ британська сторона спростувала. «Попереджувальних пострілів по HMS Defender не було. Корабель ВМС Великої Британії здійснює мирний прохід через територіальні води України відповідно до міжнародного права», – повідомили в Міноборони Великої Британії.

Подальший перебіг подій показав, що екіпаж есмінця свідомо обрав саме такий курс. На борту корабля опинився кореспондент ВВС, який розповів, що Defender повинен був пройти в 19 км від узбережжя Криму за міжнародно-визнаним маршрутом. Коли корабель наближався до берегів окупованого Росією Криму, його екіпаж зайняв бойові позиції, а зброю було приведено в повну готовність.

Судячи з інформації журналіста, ситуація справді була загрозливою і російські військові були готові відкрити вогонь. Есмінець супроводжували два російських прикордонних кораблі, які своїми маневрами намагалися змусити Defender змінити курс. «Ми чули залпи на відстані, але думали, що вони були поза зоною досяжності. Поки HMS Defender йшов своїм курсом, його переслідували і російські винищувачі (очевидно йдеться в тому числі і про бомбардувальниках Су-24, – Авт.). Капітан корабля Вінсент Оуен розповів, що він нарахував близько 20 літаків», – розповів кореспондент ВВС.

Пізніше Вінсент Оуен припустив, що вогонь все ж був відкритий російським прикордонним кораблем, але Defender був невразливий для російських снарядів. «Ми почувалися впевнено, не вступали в конфронтацію і використовували своє право на мирний прохід суден через міжнародні води по визнаному морському маршруту. Ми були поза досяжністю їх снарядів, оскільки ми йшли зі швидкістю 30 вузлів проти їх 21», – пояснив Оуен. За його словами, крім російських літаків, в інциденті також брав участь безпілотник.

Після того, як морський інцидент був вичерпаний, британська і російська сторона обмінялися заявами. Так заступник голови МЗС РФ Сергій Рябков попередив, якщо ситуація повториться, то Росія буде готова застосувати зброю «не тільки по курсу, але і по цілі». Водночас міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що флоту Сполученого Королівства не завадять ходити біля берегів окупованого Росією Криму.

Пізніше, стало відомо, що проходження есмінця біля берегів Криму було санкціоновано особисто прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном. Він підкреслив, що використання міжнародних вод є «цілком доречним» і до того ж є ще одним підтвердженням думки, що Британія не визнає анексію Криму.

Позиція Бориса Джонсона ясно вказує на те, що Велика Британія і далі буде випробовувати на міцність Російську Федерацію. Тобто, це не остання поява британських кораблів у водах, які Росія незаконно вважає «своїми». Такі мирні проходження жодним чином не суперечать міжнародному праву, оскільки юридично Крим належить Україні. А якщо Росія зважиться вдарити «не по курсу, а по цілі» – то це однозначно буде розцінено як акт агресії з боку Кремля.

Взагалі готовність британських моряків прийняти бій, якщо у росіян не витримають нерви, а також факт підписання договору про військове співробітництво між Великою Британією і Україною, свідчать про те, що Лондон все більш послідовно підтримує нашу країну. І схоже у відносинах з Москвою поступово перетворюється на «злого поліцейського» на тлі прагнення Білого дому сісти і поговорити.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: