Як за два роки змінилося фінансове становище українців

Читать на русском

За даними Держстату, в першому кварталі цього року основною статтею витрат українців були харчі та безалкогольні напої (39,5%), на другому місці – оплата житла і комуналки (18%), на третьому – транспорт (7,9%). При цьому загалом витрати на життя зростають, а поліпшення свого фінансового становища населення не бачить. Як українці оцінюють свій добробут – на інфографіці «Слово і діло».

Більше половини українців відчули погіршення свого матеріального становища за два роки. Детальніше – на інфографіці.
Фінансове становище українцівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Згідно з даними КМІС, за останні два роки більше половини українців (54,4%) відчули погіршення свого матеріального становища. У третини опитаних воно не змінилося (33,6%), а покращилося тільки у 11,3%.

Протягом останнього року 91,5% українців зіткнулися з підвищенням комунальних тарифів (7,8% опитаних це не зачепило), а 90,6% – з ростом цін на харчі (8,9% цього не відчули). Ще 35,4% опитаних знизили зарплату або пенсію, а 31,9% – повністю або частково втратили роботу.

Цікаво, що пандемію коронавірусу українці не вважають головною причиною економічної кризи, так думають тільки 8,3% опитаних. Тоді як 42,9% впевнені, що виною всьому високий рівень корупції в країні. 33,8% українців бачать проблему у некомпетентності влади, а 10,6% – у війні на Донбасі.

І тільки 0,1% опитаних вважають, що економічної кризи в Україні взагалі немає.

Нагадаємо, «Слово і діло» зафіксувало, як змінилися основні економічні показники в Україні з моменту обрання Володимира Зеленського.

На інфографіці можна подивитися, на що українці витрачали гроші в 2020 році.

Також ми писали про те, якими були доходи і витрати українців в 2020 році.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: