Авіаблокада: для яких країн і чому закривали повітряний простір

Читать на русском

Після примусової посадки літака Ryanair в Мінську, яка була використана для затримання опозиційного журналіста Романа Протасевича, Білорусь виявилася фактично у повітряній ізоляції. Країни Євросоюзу, Україна, США, Велика Британія і деякі інші держави не тільки заборонили своїм авіакомпаніям використовувати повітряний простір Білорусі, але й закрили своє небо для білоруських літаків. Обмеження серйозні, але їх використовують не вперше: «Слово і діло» пропонує подивитися, для яких ще країн і чому закривали повітряний простір.

Росія у серпні 2014 року як відповідь на санкції України заборонила нашим авіакомпаніям здійснювати транзитні перельоти через свою територію. Україна, своєю чергою, у листопаді 2015 року повністю закрила свій авіапростір для російських літаків.

Також Україна і США в січні 2020 року заборонили своїм авіакомпаніям використовувати повітряний простір Ірану. Це сталося після того, як іранські військові збили ракетою пасажирський літак МАУ.

Росія в липні 2019 року припинила авіасполучення з Грузією. Приводом стали антиросійські масові акції протесту, які тривали кілька днів. Вони почалися після візиту російських депутатів в Тбілісі: один із них під час виступу в парламенті Грузії зайняв місце голови. В результаті сутичок із силовиками постраждали кілька сотень людей. Заборона, за словами російської сторони, має діяти до «стабілізації ситуації» в Грузії.

З листопада 2015 року до січня 2018-го діяла заборона для російських авіакомпаній використовувати повітряний простір Єгипту. РФ запровадила її після катастрофи свого літака над Синайським півостровом. Причиною авіакатастрофи став теракт.

Бахрейн, Саудівська Аравія, Єгипет і ОАЕ в червні 2017 року припинили авіасполучення з Катаром. Країни звинуватили Катар в підтримці тероризму і втручанні в їхні внутрішні справи. Крім транспортної блокади, були введені також економічні санкції. Дипломатичні відносини з Катаром, а також польоти відновили в січні 2021 року.

З кінця 1949 року тайванським авіакомпаніям заборонено використовувати повітряний простір Китаю – КНР не визнає незалежності острівної держави.

70 років діяла заборона Саудівської Аравії на використання повітряного простору для авіарейсів, що прямують до/з Ізраїлю.

Нагадаємо, 19 червня Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь не прийматиме літаки з України.

На інфографіці – в яких країнах і навіщо примусово садили літаки.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: