Рада ухвалила закон про референдум: хто з нардепів провалив обіцянки

Читать на русском
ОПЗЖ провалила програмну обіцянку ухвалити закон про всеукраїнський і місцевий референдуми. Кілька членів фракції Слуга народу також не виконали обіцянку.
ua.news

Верховна рада 26 січня ухвалила в другому читанні президентський закон про референдум. Свої голоси дали 255 народних депутатів: члени фракції «Слуга народу», група «Довіра» і невелика частина позафракційних нардепів. «Слово і діло» розібралося, хто з парламентаріїв давав обіцянку закріпити механізм проведення референдумів, але не підтримав закон.

ОПЗЖ всім складом провалила програмну обіцянку

В «Опозиційній платформи – За життя» в програмі є обіцянка ухвалити закон «Про всеукраїнський та місцевий референдуми за народною ініціативою». 29 серпня 2019 року представники фракції зареєстрували законопроєкт № 1123 «Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою». У лютому минулого року його повернули на доопрацювання і на голосування не виносили.

У березні 2020-го ОПЗЖ знову внесла законопроєкт «Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою» (№3177). 18 червня відбулося голосування, але тільки 77 народних депутатів проголосували «за». Цікаво, що навіть в «Опозиційній платформі», яка й ініціювала законопроєкт, «за» виступили тільки 27 депутатів, 10 – не голосували і 7 – були відсутні.

Вчора, 26 січня, президентський закон про референдум не підтримав жоден член фракції ОПЗЖ. Зважаючи на те, що законопроєкт їхнього авторства не ухвалили, альтернативний депутати не підтримали, «Опозиційна платформа» програмну обіцянку провалила.

Відзначимо, Ілля Ківа, Ренат Кузьмін, Юлія Льовочкіна, Володимир Кальцев, Юрій Загородній, Ігор Абрамович, Сергій Ларін та Сергій Льовочкін не голосували ні за законопроєкт авторства своєї фракції, ні за президентський.

Крім того, співголова фракції Юрій Бойко в червні 2019-го окремо обіцяв, що ОПЗЖ проголосує за закон про референдум: «Безумовно, як форма демократії, як форма того, щоб чули людей, референдум потрібен. Більш того, ми підтримаємо, якщо буде внесений закон про те, що референдум матиме пряму дію». Від фракції жодного голосу «за» – обіцянка провалена.

Троє «слуг народу» не виконали обіцянку щодо референдуму

Партія «Слуга народу» в передвиборчій програмі обіцяла запровадити механізми впливу громадян на рішення влади через референдуми. 226 членів фракції підтримали президентський закон.

Вадим Струневич і Микола Сольський провалили цю обіцянку, оскільки не голосували за закон про референдум. Олег Тарасов також не виконав обіцянку: він значиться як «відсутній» під час голосування, але вранці депутат зареєструвався на засіданні.

Ще кілька депутатів були відсутні на засіданні і не голосували за закон. Частина з них входить до складу української делегації в ПАРЄ (Асамблея саме проводить сесію), причину відсутності інших «Слово і діло» з'ясовує. Якщо причина була неповажна, то обіцянка буде не виконана. Відсутні депутати – Ірина Фріс, Єлизавета Ясько, Лариса Забуранна, Юрій Корявченков, Марія Мезенцева, Дмитро Наталуха, Дмитро Гурін, Андрій Боблях, Максим Гузенко, Микола Задорожний, Олексій Красов, Олександр Мережко, Юлія Овчиннікова, Тарас Тарасенко, Андрій Холодов, Олена Хоменко, Єгор Чернів.

Закон про референдум: хто ще провалив обіцянку

Колишній член фракції «Слуга народу», а нині позафракційний депутат Гео Лерос провалив обіцянку запровадити механізми впливу громадян на рішення влади через референдуми – він проголосував проти закону. Незважаючи на те, що це партійна обіцянка «Слуги народу», а депутат після скандалу вийшов з фракції, це все одно вважається його зобов'язанням, адже з ним він йшов на вибори.

Аналогічну обіцянку в своїй передвиборчій програмі записав Антон Поляков, який йшов на парламентські вибори від «Слуги народу» як мажоритарник. Зараз Поляков входить до складу депутатської групи «За майбутнє» і утримався під час голосування за президентський закон. Таким чином, його програмна обіцянка провалена.

Депутат групи «За майбутнє» Віктор Балога в програмі обіцяв, що всі важливі рішення будуть виноситися на референдум. У червні минулого року, коли Рада ухвалювала в першому читанні законопроєкт про референдум, Балога був відсутній. Учора під час другого читання нардеп утримався. Зважаючи на те, що і власних ініціатив щодо референдуму Балога не подавав, зобов'язання не виконано.

Відзначимо, Петро Порошенко в статусі президента обіцяв одним з перших внести в парламент законопроєкт про референдум, однак за всю каденцію проєкт так і не подав. Фракція «Європейська солідарність», в складі якої зараз Порошенко, обіцянок щодо референдуму вже не давала і законопроєкт Зеленського теж не підтримувала.

Нагадаємо, на нашій інфографіці можна подивитися, як фракції та групи голосували за закон про референдум.

Також «Слово і діло» дізналося в експертів з конституційного права, які питання можна виносити на референдум, а які залишилися під забороною.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: