У яких країнах проводили референдуми в 2014-2021 роках

Читать на русском

Верховна рада в січні ухвалила закон про всеукраїнський референдум, і щойно його підпише президент, в Україні вже можна буде організувати всенародне опитування. Референдуми з п'яти питань вже зібралася ініціювати партія «Батьківщина», зокрема, з продажу сільськогосподарської землі, легалізації медичного канабісу та грального бізнесу. «Слово і діло» пропонує подивитися, в яких країнах в 2014-2021 роках проводили референдуми і з яких питань.

Ймовірно, найбільш обговорюваний за останній час референдум провели в 2020 році в Росії – голосували за поправки до конституції. Усього поправок було близько 20, але ключова стосувалася «обнулення» президентських термінів Володимира Путіна – на наступних виборах він знову зможе висунути свою кандидатуру, незважаючи на чотири своїх терміни. Ще одна цікава поправка дає фактично недоторканність колишньому президенту: його не можна притягти до кримінальної відповідальності без згоди більшості депутатів Держдуми і членів Ради Федерації.

У голосуванні брали участь 67,97% росіян, підтримали поправки до Конституції – 77,92%.

Консультативний референдум, який безпосередньо стосувався України, відбувся у 2016 році в Нідерландах. Громадянам пропонували відповісти на запитання «Ви за чи проти ратифікації Угоди про асоціацію Європейського Союзу і України?» і 61,49% учасників висловилися «проти». Втім, явка була досить низька – 32,28%. Незважаючи на результати, Сенат Нідерландів в 2017 році ратифікував СА, все-таки референдум мав лише консультативний характер.

Велика Британія в 2016 році запитувала у своїх громадян, чи варто країні залишати Європейський Союз. Явка на референдум була 72,21%: за Brexit висловилися 51,89% британців, проти – 48,1%. Британія залишила ЄС 31 січня минулого року.

У 2014 році в Шотландії відбувся референдум про незалежність від Великої Британії, явка на який склала 84,59%. За незалежність проголосували 45% населення, а «проти» – 55,3%. Таким чином, шотландці висловилися за те, щоб залишитися частиною Сполученого Королівства.

Після референдуму перший міністр Шотландії Алекс Салмонд, який був його головним ініціатором, визнав вибір шотландців і пішов у відставку.

Після того, як Британія вийшла з ЄС, у Шотландії знову обговорюють можливість провести референдум. Як показують останні опитування, тепер більшість шотландців виступають за незалежність. У січні 2020 року прем'єр-міністр Борис Джонсон уже відхилив прохання уряду Шотландії організувати волевиявлення, але в регіоні продовжують наполягати.

У Болгарії в 2016 році відбувся референдум щодо реформи політичної системи. Було винесено три питання: про запровадження обов'язкового голосування на виборах, про обмеження держфінансування партій і про введення системи абсолютної більшості на парламентських виборах. Всі три питання підтримали жителі країни, але явка виявилася занадто низькою, щоб референдум визнали таким, що відбувся.

Референдум щодо реформи політичної системи проводили також в Італії та Туреччині.

У 2021 році вже встигли провести референдум у Киргизстані. Він стосувався зміни форми правління в державі, громадянам пропонували три варіанти: президентська республіка, парламентська республіка чи «проти всіх варіантів». 84,11% підтримали президентську форму правління.

Нагадаємо, як Верховна рада голосувала за закон про референдум, можна подивитися на нашій інфографіці. Хто з депутатів провалив свою обіцянку щодо референдуму – в нашому матеріалі.

Також «Слово і діло» дізналося в експертів з конституційного права, які питання можна виносити на референдум, а які залишилися під забороною.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: