Подкаст «Словом» за 23 червня: підвищення зарплат, обіцянки офісу президента та вакцинація в Україні

Читать на русском

Про підвищення зарплат у прогнозі економічного і соціального розвитку України до 2024 року. Про нові та старі обіцянки Офісу президента України. Про інфраструктуру вакцинації, розгорнуту зараз в країні та про результати роботи фракцій та груп Верховної ради IX скликання. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Мінімальна зарплата в Україні виросте

Мінімальна середньозважена заробітна плата в Україні у 2022 році зросте до 6,55 тисячі гривень. Про це повідомляється в прогнозі економічного і соціального розвитку України на 2022-2024 роки, складеному урядом.

Згідно з опублікованим Міністерством економіки документом, Кабмін планує у 2021 підвищити мінімальну зарплату, але незначно, оскільки в законі про державний бюджет закладено підвищення мінімальної зарплати до 6,5 тисячі гривень з 1 грудня 2021 року.

При цьому «чиста» мінімальна зарплата у 2021 році зросте на 25,5% до 6042 гривень.

Надалі заплановано зростання мінімальної зарплати до 7 176 гривень (на 9,6%) у 2023 році та до 7 665 гривень (на 6,8%) у 2024.

Нагадаємо, раніше Президент України Володимир Зеленський підписав указ про збільшення зарплат медиків. Документ встановлює орієнтир на мінімальні зарплати медикам. «Не менше 13,5 тисяч грн для середнього медперсоналу та не менше 20 тисяч гривень для лікарів», - сказав президент.

Офіс президента та його обіцянки

За два роки та один місяць роботи керівники Офісу президента України реалізували 70 зобов'язань, провалили – 39, у процесі виконання зараз 75. З 20 травня до 20 червня керівники ОПУ дали 9 нових обіцянок, одну виконали та дві провалили.

Так заступниця голови Офісу президента Юлія Свириденко виконала обіцянку модифікувати програму допомоги з часткового безробіття для громадян і бізнесу з «червоної» зони карантину. Наприкінці березня Верховна рада ухвалила президентський закон, згідно з яким ФОПи та наймані працівники, які були змушені припинити свою діяльність через карантин у «червоних» зонах, мають отримати з держбюджету одноразову матеріальну виплату в розмірі 8 тис. грн.

Заступник керівника ОПУ Кирило Тимошенко провалив обіцянку про те, що до середини червня змінять деяких голів обладміністрацій. Останнє звільнення відбулося 27 травня – звільнили тимчасового главу Кіровоградської ОДА. Крім того, 16 червня на рівні Кабміну було погоджено звільнення Василя Хоми з посади голови Сумської ОДА.

Ще Тимошенко не виконав обіцянку до червня завершити ремонт дороги Дніпро – Одеса. Станом на середину місяця ремонт на деяких ділянках все ще триває.

Більшість нових обіцянок теж належать Тимошенко. Він пообіцяв відкрити урбан-парк в Києві на ВДНГ (до 30-річчя Незалежності України), добудувати в Хмельницькому багатофункціональний спорткомплекс, відкрити територію резиденції в Конча-Заспі для відпочинку, провести будівельно-ремонтні роботи на 150 мостах у цьому році.

Глава ОПУ Андрій Єрмак обіцяв в цьому році забезпечити відкриття першої черги Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр».

Про те, які обіцянки генерує Офіс президента України і як їх виконує - читайте в нашому спеціальному матеріалі на сайті.

Вакцинація в Україні

В Україні станом на 22 червня зроблено 2,1 млн щеплень від коронавірусу: 1,7 млн громадян отримали одну дозу вакцини та 362,8 тис. осіб повністю завершили курс. Рекорд за кількістю щеплень від COVID-19 був зафіксований за минулий тиждень – 367 тисяч. МОЗ намагатиметься ще збільшити темпи вакцинації, адже міністр Віктор Ляшко обіцяв до кінця літа прищепити 5 млн українців.

Загалом в Україні працює 2 тис. 120 пунктів вакцинації. Найбільше їх у Дніпропетровській, Вінницькій та Харківській областях – 204, 139 і 125 пунктів відповідно. Понад 100 пунктів відкрили також у Кіровоградській, Сумській та Рівненській областях.

У Києві працює 85 пунктів вакцинації. А найменше їх в Чернівецькій і Луганській областях – 36 і 16 відповідно.

Кількість мобільних бригад в Україні залежить від етапів вакцинації. Всього етапів, нагадаємо, п'ять. З червня по вересень в країні триває третій етап вакцинації, і щеплення повинні робити 527 мобільних бригад.

До інфраструктури вакцинації входять ще й склади для зберігання вакцин від коронавірусу. Зараз їх в Україні 3 тис. 127. Найбільше – у Хмельницькій і Київській областях – 251 і 238. Безпосередньо у Києві - 86. Найменше їх в Донецькій області – 48.

Інформацію щодо інфраструктури імунізації в Україні ми зібрали в одній зручній інфографіці на сайті.

Раніше, нагадаємо, ми писали про те, коли і як можна отримати другу дозу вакцини від коронавірусу.

Фракція політичної партії «Батьківщина»: що зробили депутати за два роки при владі

У фракції «Батьківщина» на цю мить 25 народних депутатів (із них лише троє жінок).

З вересня 2019 року «Батьківщина» приєдналася до розроблення 883 ініціатив – 648 законопроєктів (79 з них ухвалили в цілому), 234 постанов і одного проєкту кодексу.

Лідерами за кількістю зареєстрованих законопроєктів у фракції є Михайло Цимбалюк (183), Юлія Тимошенко (159) і Вадим Івченко (116). Але за кількістю ухвалених в цілому законопроєктів лідирують зовсім інші нардепи: Валерій Дубіль (15), Альона Шкрум (13), Іван Крулько і Сергій Тарута (по 9).

Фракція виконала всього 3% передвиборчої програми. Реалізовано 2 обіцянки, 6 – вже провалені та 62 перебувають у процесі виконання.

Так, виконано обіцянку сприяти демонополізації імпорту газу. У грудні 2020-го Верховна рада внесла зміни в закон «Про державні закупівлі» щодо закупівлі природного газу. Співавторами законопроєкту були представники «Батьківщини». Зміни відкрили доступ до закупівлі газу на біржі не тільки Оператору ГТС і «Нафтогазу», а й іншим суб'єктам ринку. Половина фракції закон підтримала.

Друга виконана обіцянка – зберегти газотранспортну систему у державній власності. Більш ніж половина фракції голосувала за закон, згідно з яким Оператор ГТС і оператор підземних сховищ природного газу залишаються у держвласності.

З масштабних провалених обіцянок «Батьківщини» можна виділити невдалу реалізацію програми «Новий курс» у перші 100 днів роботи Ради. У список першочергових заходів входили: створення максимально широкої коаліції дій, скасування корупційних рішень старої влади, затвердження «справедливого» бюджету, зниження тарифів. Жоден із цих пунктів не виконаний.

Також «Батьківщина» не змогла відразу після виборів підвищити мінімальну пенсію для українців до 3 тис. 94 грн.

«Слово і діло» продовжує аналізувати роботу парламентських фракцій і груп у IX скликанні. Раніше, нагадаємо, ми досліджували результати роботи найменшої фракції – «Голос».

Детальніше про це читайте на нашому сайті та в телеграм каналі.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: