Подкаст «Словом» за 22 червня: санкції проти РФ і Білорусі, зарплати чиновників і пільги для УБД

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 22 червня – в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.
Подкаст Словом і Діломslovoidilo.ua

Про висловлення недовіри прем’єр-міністру Швеції. Про нові санкції проти Білорусі з боку США та Євросоюзу і старі санкції проти Росії за анексію Криму. Про зарплати українських урядовців за травень-місяць та пільги, передбачені для українців, які мають статус учасника бойових дій. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Шведський прем'єр отримав недовіру - вперше в історії країни

Парламент Швеції проголосував за висловлення недовіри прем'єр-міністру країни Стефану Левену, - повідомляє ВВС.

«Голосування щодо вотуму недовіри прем'єру було запропоноване шведськими демократами та підтримано двома правоцентристськими опозиційними партіями. Вотум недовіри підтримав 181 член парламенту Швеції зі 349. Подібна відставка прем'єра відбувається вперше в історії країни», – йдеться в повідомленні.

Відповідно до шведського законодавства, Стефан Левен має тиждень, щоб подати у відставку або призначити позачергові вибори.

Таке радикальне як для Швеції рішення було прийнято після того, як суперечності щодо контролю орендної плати у новобудовах змусили партію Лівих відкликати підтримку коаліції, раніше утвореної разом з партією зелених та соціал-демократами, яких і очолює Левен.

«Якщо прем'єр-міністр вирішить піти з посади, спікеру парламенту доведеться розпочати міжпартійні переговори для формування нового уряду, який керуватиме країною до чергових виборів, які мають відбутися у вересні 2022 року», – додають у виданні.

США запровадили нові санкціїї проти Білорусі

США впровадили новий пакет санкцій проти компаній і деяких громадян Білорусі. Інформація про це розміщена на сайті американського міністерства фінансів.

Вашингтон вніс до списку санкцій шість юридичних та 16 фізичних осіб. Зокрема, під обмеження потрапив білоруський КДБ, внутрішні війська країни, Головне управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією МВС, УВС Брестського облвиконкому та Центр ізоляції правопорушників на Окрестіна в Мінську.

Також повідомлялося, що Євросоюз впроваджує четвертий пакет санкцій проти Білорусі. ЄС схвалив рішення заморозити активи 78 фізичних та восьми юридичних осіб.

ЄС продовжив санкції проти Росії за Крим

До того ж Європейський Союз ще на рік, до 23 червня 2022 року, продовжив термін дії санкцій проти Росії за анексію Криму. Про це йдеться в заяві на сайті Ради ЄС.

Рада міністрів ЄС ухвалила рішення продовжити санкції, що були введені у відповідь на незаконну анексію Криму та Севастополя Російською Федерацією на наступний рік, до 23 червня 2022 року.

«ЄС не визнає незаконної анексії Криму та Севастополя Російською Федерацією і продовжує засуджувати це порушення міжнародного права, відповідно до заяви Верховного представника з питань закордонних справ та політики безпеки від імені ЄС», – вказано у повідомленні.

Санкції включають цільовий імпорт в ЄС товарів з Криму, а також інфраструктурні або фінансові інвестиції та туристичні послуги в Криму. Крім того, санкції торкнуться експорту певних товарів і технологій кримським компаніям.

Вперше санкції були введені в червні 2014 року у відповідь на спроби підірвати територіальну цілісність України.

Зарплати урядовців: скільки заробили міністри

В українському уряді готують законопроєкт про реформу системи оплати праці держслужбовців. Як сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль, нову фінансову модель запровадять насамперед для членів уряду, Міністерства фінансів, Міністерства цифрової трансформації та для Національного агентства з питань державної служби.

В очікуванні нововведень «Слово і діло» аналізує міністерські зарплати за травень-місяць.

Найвища зарплата у травні була у колишнього міністра охорони здоров'я Максима Степанова. Йому нарахували 108 тис. 924 грн, включаючи оклад, надбавки та компенсацію за невикористані дні відпустки. Наступник Степанова на цій посаді – Віктор Ляшко – заробив за минулий місяць 24 тис. 458 грн.

Ігорю Петрашко, якого в травні звільнили з посади міністра економіки, за останній місяць роботи нарахували 91 тис. 431 грн. Колишній міністр інфраструктури Владислав Криклій заробив за травень 72 тис. 685 грн.

Зарплата прем'єр-міністра Дениса Шмигаля за травень склала 55 тис. 30 грн. Стільки ж заробили міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов, віцепрем'єри Ольга Стефанішина та Олег Уруський й міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна.

Найнижча зарплата у травні була у новопризначеного міністра інфраструктури Олександра Кубракова – 18 тис. 343 грн.

Цікаво, що дехто із заступників міністрів заробив у травні вдвічі, а то і втричі більше, ніж навіть голова уряду. Всі цифри та подробиці ми зібрали для вас в зручній інфографіці на нашому сайті.

Пільги для УБД в Україні

В Україні статус учасника бойових дій мають понад 405 тисяч осіб. Це дані Міністерства у справах ветеранів станом на лютий 2021-го. Учасниками бойових дій, нагадаємо, вважаються військові ЗСУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, СБУ, МВС і добровольчих батальйонів, які воювали на Донбасі.

Щорічно до 5 травня учасникам бойових дій виплачують грошову допомогу з бюджету. Пенсія або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищується в розмірі 25% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Лікарняні УБД виплачуються в розмірі 100% середньої зарплати, незалежно від стажу роботи. У будь-який момент можна використати щорічну відпустку і є додаткова двотижнева відпустка на рік зі збереженням зарплати. Якщо на роботі відбувається скорочення чисельності штату, в учасників бойових дій є пріоритетне право зберегти своє робоче місце.

Що стосується медичного обслуговування. Учасники бойових дій мають право на першочергове обслуговування в лікарнях і аптеках, право на госпіталізацію і безкоштовне зубне протезування. Крім того, безкоштовно можна отримувати ліки за рецептом, щорічно проходити медичне обстеження і санітарно-курортне лікування.

Проїзд в громадському транспорті для УБД теж є безкоштовним. Раз на два роки можна скористатися безкоштовно водним, повітряним, залізничним або міжміським автомобільним транспортом. Або раз на рік скористатися 50% знижкою на ці види транспорту.

Учасники бойових дій мають право на 75% знижки при оплаті житла, комунальних послуг та вартості пального. Їх у першу чергу повинні забезпечувати житлом, землею і послугами зв'язку.

Докладніше про те, які пільги мають учасники бойових дій в Україні - читайте в нашому спеціальному матеріалі з інфографікою.

Нагадаємо, раніше ми досліджували, як змінювався розмір зарплат і пенсій українських військових з 2014 року.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: