Справа «Спецтехноекспорту»: ВАКС зняв арешт з частини квартири родички обвинуваченого

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання адвоката в інтересах власника майна про скасування арешту.

Вищий антикорупційний суд скасував арешт 1/3 квартири родички одного з обвинувачених у кримінальному провадженні про розтрату коштів державного госпрозрахункового зовнішньоторговельного підприємства «Спецтехноекспорт».

Таке рішення 4 червня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Адвокат в інтересах власника майна подала клопотання про скасування арешту з житлового будинку, земельних ділянок та 1/3 квартири. Зокрема, вона вказувала, що власниця майна мала достатньо коштів для придбання нерухомості, а той факт, що обвинувачений на підставі довіреності придбав будинок, не породжує будь-якого права на майно. Окремо адвокат зазначила, що арешт 1/3 квартири необхідно зняти, оскільки всі її частини було подаровані. Ймовірно йдеться про матір колишнього генерального директора «Спецтехноекспорту» Павла Барбула та її будинок у Конче-Заспі.

Вивчивши клопотання, судді скасували арешт лише 1/3 частини квартири. Колегія вказала, шо обвинувачений Барбул на підставі довіреності від матері придбав будинок та землю, однак сама матір там не проживала. Ймовірно це було зроблено з метою приховати нерухомість від органів правопорядку та уберегти від конфіскації. Також судді підкреслили, що за 2009-2018 року матір Барбула разом із чоловіком отримали дохід, який дорівнює вартості придбаної нерухомості.

24 січня САП скерувала цю справу до суду. У цій справі НАБУ підозрює звільненого директора «Спецтехноекспорту» Владислава Бельбаса, його попередника Павла Барбула, ексзаступника директора СТЕ Володимира Муцинова, колишнього заступника начальника департаменту СТЕ Дениса Панасенка та ексначальника відділу СТЕ Тимофія Романюка.

Детективи встановили, що в 2009 році за ініціативою керівництва «Спецтехноекспорту» держпідприємство уклало з іноземною компанією Global Marketing SPLTD угоду про супровід одного з зовнішньоекономічних контрактів. За цим контрактом «Спецтехноекспорт» повинен був поставити військову продукцію, вироблену держпідприємством «Завод 410 ЦА» для Міністерства оборони Індії (Штабу Військово-повітряних сил). Посередництво нерезидента повинно було забезпечити укладення та подальше виконання зовнішньо-економічного контракту, за що «Спецтехноекспорт» заплатило 2,22 млн дол. Проте детективи НАБУ встановили, що Global Marketing SPLTD заявлені послуги не надавав, хоча між «Спецтехноекспортом» та іноземною фірмою було підписано акти про виконання робіт. На основі зазначених актів «Спецтехноекспорт» перерахував 2,2 млн дол. на рахунок Global Marketing SPLTD в банку Noor Islamic Bank в ОАЕ. Отже, держпідприємству завдали збитків на вказану суму.

Нагадаємо, суд продовжив обов'язки ексдиректору «Спецтехноекспорту» Барбулу. Також суд не скасував підозру в справі СТЕ.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: