ВАКС не повернув обвинувальний акт прокурору у справі «Спецтехноекспорту»

Читать на русском
Антикорупційний суд відмовив адвокатам п'яти обвинувачених у поверненні обвинувального акту прокурору САП.
Владислав Бельбасфото: «Слово і діло», Олег Новіков

Вищий антикорупційний суд відмовив стороні захисту у поверненні прокурору Спеціалізованої антикорупційної прокуратури обвинувального акту стосовно п'яти осіб у справі «Спецтехноекспорту».

Таке рішення 6 липня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Під час підготовчого засідання адвокати п'ятьох обвинувачених у справі подали клопотання про повернення обвинувального акту прокурору САП. На їх думку, обвинувальний акт має бути повернутий для усунення недоліків у зв'язку з його невідповідністю критеріям прийнятності, а саме – вимогам ст. 291 КПК України.

Вивчивши клопотання, судді відмовили в їх задоволенні.

24 січня САП скерувала цю справу до суду. У цій справі НАБУ підозрює звільненого директора «Спецтехноекспорту» Владислава Бельбаса, його попередника Павла Барбула, ексзаступника директора СТЕ Володимира Муцинова, колишнього заступника начальника департаменту СТЕ Дениса Панасенка та ексначальника відділу СТЕ Тимофія Романюка.

Детективи встановили, що в 2009 році за ініціативою керівництва «Спецтехноекспорту» держпідприємство уклало з іноземною компанією Global Marketing SPLTD угоду про супровід одного з зовнішньоекономічних контрактів. За цим контрактом «Спецтехноекспорт» повинен був поставити військову продукцію, вироблену держпідприємством «Завод 410 ЦА» для Міністерства оборони Індії (Штабу Військово-повітряних сил). Посередництво нерезидента повинно було забезпечити укладення та подальше виконання зовнішньо-економічного контракту, за що «Спецтехноекспорт» заплатило 2,22 млн дол. Проте детективи НАБУ встановили, що Global Marketing SPLTD заявлені послуги не надавав, хоча між «Спецтехноекспортом» та іноземною фірмою було підписано акти про виконання робіт. На основі зазначених актів «Спецтехноекспорт» перерахував 2,2 млн дол. на рахунок Global Marketing SPLTD в банку Noor Islamic Bank в ОАЕ. Отже, держпідприємству завдали збитків на вказану суму.

Нагадаємо, суд продовжив обов'язки ексдиректору «Спецтехноекспорту» Барбулу. Також суд не скасував підозру в справі СТЕ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: