Новий законопроєкт про територіальну оборону не мотивує людей служити – експерт

Читать на русском
Принципом територіальної оборони є мотивація людей, що спонукає захищати свій будинок і свою сім'ю на місці проживання. У новому законопроекті її практично немає, вважає експерт
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Нинішня редакція законопроєкту про територіальну оборону значно гірша за попередню, оскільки вона не створює для жителів України якоїсь мотивації, щоб піти служити в підрозділи тероборони.

Про це заявив військовий експерт Олег Жданов в ефірі телеканалу «Україна 24».

«На жаль, цей закон просто створює територіальну оборону як елемент ЗСУ, передбачає суворе підпорядкування ЗСУ і вертикаль управління теж у складі ЗСУ, знижує мотивацію людей бути залученими до територіальної оборони. Тому що територіальна оборона повинна спиратися на місцеві ради, саме вони повинні формувати підрозділи територіальної оборони, і від Міністерства оборони вони повинні отримувати завдання, озброєння, амуніцію і техніку, Все інше покладається на місцеві ради. Через місцеві ради фінансуються загони територіальної оборони - і тоді у людини є гарантія, що вона захищатиме свою територію», — зазначив Жданов.

Глава комітету ВР розповів, скільки треба коштів на створення територіальної оборониВ Україні планують створити територіальну оборону. Глава комітету Верховної ради розповів, скільки коштів піде на її створення

Також експерт нагадав, що принципом територіальної оборони є мотивація людей, що спонукає захищати свій будинок і свою сім'ю на місці проживання, а не виконання завдань у складі Збройних сил України.

«Територіальна оборона - це не стільки оборона від зовнішнього ворога, скільки забезпечення функціонування інфраструктури місцевості та захист її від внутрішнього ворога. Також вони можуть бути використані для ліквідації наслідків техногенних і природних катастроф. Вони повинні приймати під охорону об'єкти інфраструктури та інші важливі об'єкти, вони не повинні вести бойові дії. Це ЗСУ повинні вести бойові дії з противником. Тут трохи поняття зміщені. Попередня редакція законопроєкту була набагато краще нинішньої редакції», - заявив Жданов.

Нагадаємо, Верховній Раді рекомендують прийняти законопроєкти президента Володимира Зеленського №5558 і №5557 про збільшення чисельності Збройних сил і про основи національного опору.

Таке рішення виніс комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки напередодні. Наприкінці травня Зеленський вніс обидва ці законопроєкти до парламенту.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: