Військова допомога Україні: як з роками змінювалася підтримка США та ЄС

Читать на русском

Нещодавно комітет у закордонних справах Сенату США схвалив законопроєкт про безпекове партнерство з Україною. Він передбачає збільшення щорічної військової допомоги Києву до 300 млн дол. При цьому 150 млн дол. виділять за умови проведення ключових оборонних реформ. «Слово і діло» проаналізувало, як з роками змінювалася військова допомога Україні і в які роки ми отримали найбільше коштів.

Сполучені Штати Америки систематично від початку війни на Донбасі надавали Україні військову допомогу. Наприклад, у 2014 році загальна сума становила 86,9 млн дол. Через рік цей показник збільшився на 100,2% і дорівнював уже 174 млн дол.

У 2016 році Київ отримав значно більше військової допомоги від США. Загальна сума виплат за чотирма програмами становила 318,1 млн дол.

Через рік у межах іноземного військового фінансування Вашингтон виділив Україні 99 млн дол. Ще 2,1 млн дол. надали в рамках Міжнародної військової освіти та підготовки. 10,9 млн грн Україна отримала за програмою нерозповсюдження зброї, боротьби з тероризмом та розмінування території. Найбільше коштів у 2017 році виділили через Ініціативу сприяння безпеці в Україні ‒ 150 млн дол. Загалом тоді Київ отримав 262,1 млн дол. військової допомоги.

У 2018 році ця сума збільшилася на 2,6% і становила 268,9 млн дол. Через рік Україні виділили рекордну фінансову підтримку у розмірі 397,9 млн дол. Тоді армія, зокрема, отримала обладнання зв’язку, засоби кібербезпеки, прилади нічного бачення, медичне обладнання, різноманітні запасні частини для техніки.

2020-й був складним для світової економіки, тож військова допомога також була дещо меншою. Тоді Україна отримала 282,9 млн дол.

Крім того, Україну систематично підтримували країни-члени ЄС, а також надходила підтримка від Європейської комісії. У 2014 році Києву надали 15,7 млн євро, а через рік ‒ 13,8 млн євро.

Уже в 2016 році сума цієї допомоги значно зросла і становила 55,4 млн євро. Ще 60,3 млн євро Україна отримала у 2017 році ‒ це була рекордна сума військової підтримки від початку російської агресії на території України.

У 2018 році загалом Європа виділила Києву 43,6 млн євро, а через рік ЗСУ отримали ще 41,4 млн євро.

Торік сума військової допомоги Україні була рекордно низькою ‒ 5,4 млн євро.

Нагадаємо, міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що з 23 квітня Росія почне відводити війська від українських кордонів. Надалі війська РФ мають повернутися на місця постійної дислокації. У коментарі «Слово і діло» військовий експерт Олег Жданов пояснив, чим продиктоване таке рішення Росії.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: