В Україні хочуть ввести ще один податок – цього разу українців змусять більше платити за землю

Читать на русском
Передбачається оподаткувати земельні ділянки, які перебувають у власності дачних і садових кооперативів, але не оформлені офіційно
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Кабінет Міністрів України, виступаючи з ініціативою збільшення в Україні низки податків, запропонував серед іншого ввести новий податок на землю.

Нова норма закріплена в законопроєкті №5600.

Передбачається оподаткувати земельні ділянки, які перебувають у власності дачних і садових кооперативів, використовуються за призначенням, однак при цьому офіційно не оформлені.

«Ресурсний» законопроєкт Кабміну: які податки хочуть підвищити в УкраїніВ Україні може зрости екологічний податок, а також ставки акцизного податку на алкоголь. Детальніше про законопроєкт – на інфографіці.

Під податковий прес потрапляють також ділянки землі, які перебувають у власності наукових установ, утримуються коштом державного або місцевих бюджетів, але не використовуються за призначенням - таким ділянкам скасують пільги.

Фіксованого розміру податку не передбачається. Передбачається, що він буде обчислюватися в залежності від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Нормативна грошова оцінка - це процедура, яка визначає вартість ділянки і розмір стягуваного з нього податку. Неоцінені ділянки оподатковуються за єдиною державною ставкою.

Зараз в Україні діє єдиний податок на землю, який становить для оцінених ділянок максимум 3% суми від нормативної грошової оцінки, для земель загального користування — не більше 1%, для сільськогосподарських угідь залежно від їх призначення мінімум 0,3%, максимум 1%.

Нагадаємо, також законопроєкт з поправками до Податкового кодексу про забезпечення збалансованості бюджетних надходжень («ресурсний» №5600) пропонує скасування пільг зі сплати ПДВ для бізнесу з перепродажу квартир на вторинному ринку.

Нагадаємо, Кабмін 12 травня затвердив проєкт змін до Податкового кодексу. За словами прем'єра Дениса Шмигаля, прийняття цього законопроєкту збільшить щорічні надходження до держбюджету на 60 млрд грн.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: