ВАКС пом'якшив запобіжний захід посадовцю порту «Південний»

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання прокурора САП про застосування запобіжного заходу у вигляді застави до підозрюваного.

Вищий антикорупційний суд пом'якшив запобіжний захід колишньому заступнику директора, а нині уповноваженому із закупівель державного підприємства «Морський торговельний порт «Південний» Олегу Трайдакалу, якого НАБУ і САП підозрюють у справі про понад 47 млн грн збитків державного порту.

Таке рішення 28 травня ухвалив слідчий суддя ВАКС Тимур Хамзін, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, ВАКС відправив Трайдакала під цілодобовий домашній арешт. Пізніше суд пом'якшив запобіжний захід з цілодобового на нічний домашній арешт. Однак через закінчення максимального строку тримання під домашнім арештом в 6 місяців прокурор САП просив застосувати до підозрюваного заставу.

Вивчивши клопотання, суддя його задовольнив частково. Суд визначив Трайдакалу 340 500 грн застави з покладанням таких обов'язків: прибувати за кожною вимогою; не відлучатися з Одеси та Одеського району Одеської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та роботи; здати на зберігання закордонні паспорти та утримуватися від спілкування з низкою осіб.

Раніше у цій справі суд заарештував бізнесмена Микиту Жеребцова з альтернативою застави 4,2 млн грн. Також ВАКС заарештував першого заступника директора порту «Південний» Романа Інде із альтернативою 27 млн грн застави.

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру першому заступнику керівника порту «Південний» та ще десятьом особам у завданні держпідприємству понад 47 млн грн збитків. Слідство встановило, що Інде разом із колишнім заступником директора цього ж держпідприємства Олегом Трайдакалом та керівником приватної компанії Жеребцовим впродовж 2017-2018 років організували схему, через яку держпідприємство незаконно переплатило 47,5 млн грн при закупівлі товарів.

Посадовці діяли у змові та залучили для реалізації своїх планів ще низку осіб, що дозволяло їм повністю контролювати весь процес закупівлі – від формування потреби у закупівлі і складання тендерної документації до контролю за конкурентним середовищем, – аби у підсумку забезпечити перемогу в торгах компаніям, підконтрольним організаторам схеми. Загалом слідство зафіксувало 29 таких тендерів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: