Офіс простих рішень і результатів: над чим працює організація Саакашвілі

Читать на русском
Якими реформами займається Офіс простих рішень і результатів Саакашвілі і які результати роботи за рік.
Слово і діло

У травні 2020 року президент Володимир Зеленський знайшов нову посаду для Міхеїла Саакашвілі – призначив його головою виконавчого комітету реформ і членом Нацради реформ. Улітку Саакашвілі разом зі своїм заступником Олександром Ольшанським створили організацію з гучною назвою Офіс простих рішень і результатів. Завдання Офісу – готувати законодавчі зміни для Нацради реформ. У яких секторах Офіс допомагає проводити реформи і які результати є за рік роботи, розібралося «Слово і діло».

Дерегуляція

Дерегуляція ‒ це наймасштабніша ділянка роботи Офісу Саакашвілі. Наприклад, організація готує пропозиції щодо реформи Державної регуляторної служби, Антимонопольного комітету, держуправління (спрощення процедури призначення на посади в Кабміні), Держпродспоживслужби, Укрпатенту.

Також Офіс братиме участь у підготовці законопроєкту про спрощення залучення приватних інвестицій у збереження об'єктів культурної спадщини. Офіс допомагав напрацьовувати пакет законопроєктів щодо врегулювання видобутку корисних копалин, які Верховна рада направила на повторне перше читання.

Буквально сьогодні, 31 травня, парламентський комітет рекомендував ухвалити законопроєкт про спрощення регулювання трудових відносин, до якого теж «доклав руку» Офіс Саакашвілі. Мета документа – максимально спростити бюрократичні процедури оформлення на роботу, що буде сприяти легалізації трудових відносин.

Охорона здоров'я

У галузі охорони здоров'я Офіс простих рішень допомагає тільки з двома реформами – впровадження концесії медичних установ і впровадження медичного страхування. В обох випадках концепція реформи розроблена і готуються відповідні законопроєкти.

Щодо концесії, то Офіс пропонує ввести «просту і прозору» процедуру для медустанов. Термін концесії – 30 років, але за перші півтора року концесіонер повинен істотно поліпшити об'єкт. Крім утримання лікарні в належному стані, концесіонер має також на 50% збільшити зарплату персоналу і безкоштовно надавати послуги за програмою медгарантій.

У концесію пропонують віддавати установи охорони здоров'я, які виконують функції багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування. Замість конкурсу буде електронний аукціон.

Освіта

Офіс Саакашвілі брав участь у розробленні концепції реформи вищої освіти – мова про принцип «гроші ходять за студентом», який у своїй програмі обіцяв президент Володимир Зеленський (докладніше про цю обіцянку тут).

Реформа передбачає, що з держбюджету виділятимуть кошти на розвиток інфраструктури університетів і дослідження в них, а також на так звані студентські ваучери. Ваучери можуть бути як соціальні, так і видаватися на підставі рейтингу ЗНО. З їхньою допомогою можна буде вступити в державні і приватні виші і навіть виші за кордоном.

Загальний розмір бюджету грантового фінансування передбачається такий:

  • 45% – на фінансування 100% максимальної вартості навчання в державному виші. Ваучери за успіхи в навчанні становитимуть 70%, соціальні – 30%.

  • 20% – на фінансування 70% максимальної вартості навчання в державному виші;

  • 20% – на фінансування 50% максимальної вартості навчання в державному виші;

  • 10% – на фінансування 30% максимальної вартості навчання в державному виші;

  • 5% – на фінансування 100% вартості навчання для топстудентів у будь-якому виші (державному, приватному, закордонному).

Концепцію зараз узгоджують і готують відповідний законопроєкт.

Будівництво

У галузі будівництва Офіс займається багатостраждальною реформою Державної архітектурно-будівельної інспекції. Зокрема, розробляється концепція модернізації державних будівельних норм і роботи містобудівного кадастру.

Очікується, що сам законопроєкт про реформу архітектурно-будівельного контролю Верховна рада ухвалить у червні.

Митниця

Коли Зеленський призначив Саакашвілі головою виконавчого комітету реформ, то заявив, що очікує від нього результату саме щодо реформи митниці.

Результати поки що не особливо вражають. Розроблено концепцію з відкритого митного простору і уніфікації митних ставок. Також нещодавно у парламенті президент зареєстрував законопроєкт про криміналізацію контрабанди, розроблений судячи з усього не без допомоги Офісу.

Напрацьована, але ще не втілена в життя нова концепція розмитнення автомобілів. В Офісі запропонували здійснювати її через додаток «Дія» без участі митників і посередників, щоб виключити корупційну складову. Реформу вже затвердила Національна рада, а прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив реалізувати її якомога швидше.

Податки

Також Офіс простих рішень займається розробленням концепції економічного паспорта українця, який теж у програмі обіцяв Зеленський. Про напрацювання Офісу «Слово і діло» в інтерв'ю розповідав міністр екології Роман Абрамовський: «Це не ми розробляли – це Офіс Саакашвілі, їхня пропозиція була. Діти, які народилися в 2022 році, – перші, хто отримає гроші від цього паспорта. Їм в 2040 виповниться 18. Спочатку розглядали вільне використання цих грошей – мені це не дуже подобалося. Використовувати українські надра, щоб потім вісімнадцятирічна дитина купила собі вживаний автомобіль – це не дуже добре. А президент сказав дуже правильно: використовувати на освіту».

Мінімальна потреба у фінансуванні програми – 10,4 млрд грн на рік:

  • 100% збору за видачу спецдозволів на користування надрами;

  • 50% надходжень від приватизації;

  • 20% коштів від продажу державних земель;

  • 15% від рентної плати;

  • 5% чистого прибутку та дивідендів держпідприємств.

Але в Міністерстві екології такий розподіл не підтримують. Загалом, концепція нововведення є, далі її обговорюватимуть.

Крім того, Офіс працює над реформою Фонду оплати праці і над концепцією запровадження електронної системи обліку руху товару. Вже зареєстровані законопроєкти «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення та підвищення прозорості ефективного управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» (№4537) та «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо спрощення реєстрації знову створених суб'єктів платниками єдиного податку і податку на додану вартість)» (№4244), розробляти які допомагав Офіс.

Верховенство права

Щодо судової реформи вже кілька законопроєктів готові: про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів і про перезавантаження Вищої ради правосуддя.

Вже ухвалений закон, який запроваджує електронний документообіг у кримінальному процесі. Він зрівняв правовий статус паперових і електронних документів в кримінальному процесі, щоб зменшити бюрократизацію. У законі прописано створення інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування, в розробленні якої брав участь Офіс Саакашвілі.

Нагадаємо, в листопаді 2020 року Міхеїл Саакашвілі заявив, що президенту Володимиру Зеленському потрібно звільнити всіх міністрів уряду Дениса Шмигаля.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: