Росія відпрацьовує по Донбасу сценарій Грузії 2008 року – Саакашвілі

Читать на русском
Сьогоднішні дії РФ на Донбасі дуже схожі з грузинським сценарієм 2008 року. Путін може готувати ескалацію конфлікту і спробує відрізати Україну від моря.
https://24tv.ua/

Сьогоднішні події на Донбасі нагадують збройний конфлікт у Грузії в 2008 році, і РФ може за аналогічним сценарієм влаштувати ескалацію.

Таку думку висловив колишній президент Грузії, голова виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеіл Саакашвілі в ефірі програми «Реальна політика з Євгенієм Кисельовим».

Він нагадав, що міністр оборони України Андрій Таран під час зустрічі із іноземними послами заявив, що Росія може влаштувати таку саму провокацію, як у Грузії в 2008 році, однак «Україна не піддасться».

Олексій РезніковМіністр оборони України
Резніков запевнив, що не поїде в Мінськ на переговори щодо ДонбасуСказано 25 вересня 2020 р.Статус обіцянки: Виконано

«Знаєте, це дуже примітивне і неправильне формулювання. Що значить не піддасться на провокацію? Ось у Криму (у 2014 році, - ред.) Україна не піддавалась на провокацію. І що? Коли дзвонив Джон Керрі (колишній держсекретар США, - ред.), він казав: «Не робіть таку саму помилку, як Саакашвілі, не піддавайтеся на провокації». І все, Крим було втрачено», - сказав Саакашвілі.

Експрезидент Грузії зізнався, що відчуває дежавю, і сьогоднішні дії РФ стосовно України дуже нагадують грузинський сценарій 2008 року.

«І це дежавю не 2014 року в Україні, це набагато більше схоже на сценарій 2008 року стосовно Грузії, коли кілька років тривала війна, як зараз на сході України, вже майже щодня вбивають українського солдата, в Грузії також це було кілька років. А потім, десь на початку 2008 року, розпочалася дуже швидка ескалація, навесні вона підійшла до піка, а агресія відбулася в серпні», - нагадав він.

На думку політика, в «ідеальному світі» Путіна він має захопити весь схід України та повністю відрізати державу від моря, а саме від чорноморських портів в Одеській, Миколаївській і Херсонській областях. Зробивши це, за словами Саакашвілі, РФ матиме намір вийти на кордон з Румунією.

«І практично це буде те, про що вони говорили, - кінцем української державності в їхньому розумінні. Тому у всіх цих зонах підвищеного ризику треба бути вкрай обережними», - застерігає Саакашвілі.

Нагадаємо, Велика Британія планує наступного місяця відправити у Чорне море два військові кораблі на знак солідарності з Україною на тлі нарощування військ Росії. Зокрема, у Військово-Морських силах Великої Британії мають намір відправити один есмінець типу 45, озброєний зенітними ракетами, та протичовновий фрегат типу 23.

Також Сполучені Штати Америки мали направити у Чорне море два своїх військових кораблі.

Однак пізніше Пентагон відмовився від можливого транзиту двох есмінців, побоюючись ескалації конфлікту між РФ і Україною.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: