Іноземні судді у Верховному суді: чи реалістична «судова реформа» Саакашвілі

Читать на русском
Роман Куйбідаексперт з правових реформ

Голова Нацради реформ Міхеіл Саакашвілі запропонував включити іноземних суддів до скаду Верховного суду України. У коментарі «Слово і діло» заступник голови правління Центру політико-правових реформ, член Громадської ради доброчесності Роман Куйбіда зауважив, що участь іноземних суддів у роботі Верховного суду неможлива без внесення змін до Конституції, що наразі малоймовірно.

«Залучити іноземних суддів неможливо з технічної точки зору. Для цього слід вносити зміни до Конституції, щоб суддями Верховного суду могли стати іноземні громадяни. Я дуже сумніваюсь, що це реалістично в теперішніх умовах. Єдиний механізм – це через суд присяжних, але і це малоймовірно», – сказав Куйбіда.

Експерт наголосив, що такий досвід у світ існує, зокрема в Сингапурі та Казахстані. Однак у цих країнах запроваджувалися інші моделі, коли визнавалася юрисдикція іноземного права в певній окремій зоні. Водночас це були недержавні інституції, хоча модель опиралася на певне національне законодавство.

«Наступним кроками судової реформи повинно стати забезпечення високої якості роботи органів суддівського самоврядування, які вирішують проблему щодо призначення суддів, їх звільнення, притягнення до відповідальності. Йдеться про Вищу раду правосуддя та Вищу кваліфікаційну комісію. Повноваження Вищої кваліфікаційної комісії були припинені ще торік, а нову так і не сформували. Завдання цих органів – забезпечення доброчесності та професійності суддів. На жаль, ці вимоги не висувають до цих органів і, відповідно, ці люди репродукують себе в судовій системі. Ось ці проблеми, які залишилися актуальними», – пояснив Роман Куйбіда.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що КСУ визнав неконституційними деякі положення судової реформи Зеленського.

Також ми розбиралися, у чому суть реформи прокуратури й наскільки скоротиться штат її працівників.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: