Президент хоче змінити умови е-декларування

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський закликав Кабмін удосконалити окремі положення закону Про запобігання корупції.
Володимир Зеленськийскріншот з відео

Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих аспектів декларування» і закликав Кабмін удосконалити окремі положення закону «Про запобігання корупції».

Про це повідомляє пресслужба ОПУ.

Закон, який підписав Зеленський, удосконалює кампанію антикорупційного декларування.

Контроль ОП та суди: що стримує антикорупційну реформу в УкраїніЯк в Україні розпочиналася антикорупційна реформа і в якому стані вона перебуває зараз, читайте в матеріалі Слово і діло.

Зокрема, документ запроваджує нижню межу в 0,25 прожиткового мінімуму, до якої не здійснюється передача в управління цінних паперів акціонерного товариства.

Крім того, закон виводить з-під декларування номера рахунків, на яких зберігаються некомпенсовані заощадження Ощадбанку СРСР, і операції з обміну валют.

У той же час Зеленський направив листа прем'єр-міністру Денису Шмигалю, в якому закликав уряд підготувати і внести в Раду проект змін до закону «Про запобігання корупції» з метою підвищення прозорості процедури декларування.

Зокрема, Зеленський акцентує увагу на необхідності чіткого визначення терміну, протягом якого щодо чиновника після його призначення чи обрання не будуть діяти обмеження щодо припинення підприємницької діяльності або припинення його повноважень у складі правління, наглядових рад компаній.

Крім того, на думку президента, має бути відновлений 30-денний період, протягом якого посадові особи зобов'язані передати в управління іншим особам належні їм підприємства та корпоративні права.

Також президент вимагає уточнення положення про те, що вимоги про передачу в управління іншій особі не застосовуються саме в частині акцій акціонерного товариства сукупної номінальної вартості не більше ніж 0,25 прожиткового мінімуму, в якому особу призначено або обрано на посаду, і які в сукупності не перевищують 5% голосуючих акцій АТ.

Зеленський наголошує на необхідності обов'язкового декларування операцій з купівлі/продажу іноземної валюти суб'єктами декларування або членами їх сімей, якщо сума перевищує 50 прожиткових мінімумів.

Президент також виступає за відновлення обов'язкової повної перевірки декларацій осіб, які займають посади радника або помічника голови Ради.

Нагадаємо, за даними соцопитування, кожен другий українець вважає, що корупція заважає йому жити краще.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: