Іран переслідував сім'ї жертв збитого літака МАУ – Human Rights Watch

Читать на русском
Влада Ірану залякувала родичів жертв трагедії рейсу МАУ, затримувала і погрозами змушували їх не спілкуватися з іноземною пресою.
Getty Images

Влада Ірану переслідувала і залякувала сім'ї загиблих авіакатастрофи літака Міжнародних Авіаліній України, який збили 8 січня 2020 року поблизу Тегерана.

Про це йдеться в звіті міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW).

Катастрофа МАУ була навмисною атакою Ірану ‒ ДаніловКатастрофа літака МАУ була навмисною атакою Ірану - вона змогла зупинити ескалацію конфлікту Ірану та США.

Зокрема, з жовтня 2020 року по січень 2021 року правозахисники поговорили з 31 родичем жертв авіакатастрофи і людьми, які знають, як іранська влада ставилася до членів сімей загиблих.

Під час спілкування 16 родичів загиблих заявили, що співробітники іранських спецслужб погрозами змушували їх не спілкуватися з іноземними журналістами, а також стежили за тими, хто відвідував місця поховань жертв авіакатастрофи - цих людей затримували і залякували.

Крім того, правозахисники заявили, що представники іранських спецслужб одну людину катували, а трьом - погрожували «наслідками», якщо ті не видалять пости про іранський уряд в соцмережах.

Нагадаємо, раніше суд в Канаді визнав терактом збиття літака МАУ в Ірані. Таке рішення було ухвалено на підставі думки двох експертів, один з яких прийшов до висновку, що Іран знав, що повітряне судно є цивільним літаком.

При цьому Іран вважає «безпідставним» рішення суду Канади.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: