Катастрофа МАУ: в Канаді пояснили, як мають намір «покарати» Іран

Читать на русском
За словами канадського дипломата, колишнього учасника місії ОБСЄ в Україні Майкла Боцюрківа, суд визнав, що Іран навмисно позбавив життя всіх пасажирів і екіпаж літака МАУ.

Для канадських родичів жертв катастрофи літака МАУ в Тегерані процес отримання компенсацій від Ірану може бути довгим. Однак він став можливим після рішення Вищого суду канадської провінції Онтаріо, який визнав атаку на літак терактом.

Про це повідомляє ВВС.

За словами канадського дипломата, колишнього учасника місії ОБСЄ в Україні Майкла Боцюрківа, суд визнав, що Іран навмисно позбавив життя всіх пасажирів і екіпаж літака МАУ.

Далі, за його словами, варто чекати рішення суду про те сумі компенсації, яку повинен виплатити Іран сім'ям загиблих. Попередньо позивачі вимагали виплату мінімум 1,25 мільярда доларів.

При цьому дипломат прогнозує, що після цього почнуться проблеми. Іран заперечуватиме, що літак був збитий навмисно, а також буде відмовлятися платити компенсацію добровільно. Крім цього складнощі можуть виникнути й з арештом іранського майна для виплати компенсацій. Іранські літаки не літають до Канади, тому слід шукати інші компенсатори.

«Адвокати запевняють, що, наприклад, іранські нафтові танкери можна затримувати за кордоном. Але це зажадає співпраці з іншими країнами», - зазначає Боцюрків.

Він додав, що отримати компенсації буде важко.

«Є декілька шляхів, щоб вибити ці кошти. Можна звернутися до міжнародного кримінального суду, подавати приватні скарги», - заявив дипломат.

Нагадаємо, 8 січня 2020 року літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран - Київ авіакомпанії МАУ був збитий іранськими військовими. На борту були 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі 176 людей загинули.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: