Кравчук назвав умову відмови від переговорів у «Мінському форматі»

Читать на русском
Кластери - це шлях до модернізації переговорів у Мінську, однак якщо Росія продовжить проводити ту ж політику, що і зараз, Україна вимагатиме зміни формату
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Україна вимагатиме відмовитися від подальших переговорів щодо Донбасу в «Мінському форматі», якщо зрозуміє, що його неможливо реанімувати.

Про це заявив перший президент, голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук в ефірі телеканалу «Україна 24».

Кравчук зазначив, що це питання впритул пов'язане з кластерами і пояснив, що це таке.

«Кластери - це питання, вироблені за 7 років, вони будуть об'єднані в групи. І тоді не буде можливості будь-якому висмикувати із загальних питань. Ось, наприклад, Росія каже: розглядаймо 9 питання. А чому не 1, 2, 3 питання? Коли розіб'ють на кластери та приймуть їх, тоді ніхто не буде ставити питання про будь-які інші питання. Буде чітко: без виконання першого питання не може бути виконаний другий і так далі. Це дуже важливий момент», - сказав він.

Війна, яка не відбулася: чи забув Путін про УкраїнуРосійські війська будуть відведені від кордонів з Україною, але це не означає, що нашу країну залишать у спокої.

За словами Кравчука, кластери - це інструмент вдосконалення Мінського формату.

«Але якщо ми побачимо, що це або спроба якось відійти від головного питання про мир на Донбасі, або спроба приховати свої справжні наміри, я буду підтримувати, не тільки підтримувати, а сам буду просити - виходити з «Мінського» формату, тому що все вже було зроблено, щоб його реанімувати, але, на жаль, не вийшло. Значить треба шукати інші формати», - заявив глава української делегації в ТКГ.

Кравчук додав, що є кілька інших шляхів модернізації Мінського процесу.

«Або вийти з «Мінського» формату, або розширити цей формат, перенісши його, скажімо, в Європу, змінивши склад на вищий рівень посадових осіб, і щоб ці документи повністю відповідали нормам міжнародного права і були обов'язковими до виконання. Ось таке може бути. Подивімось що станеться після тих дій, які відбуваються по Україні в Європі, США, можлива зустріч Зеленського з Путіним, точно буде зустріч Байдена з Путіним. Ось після всіх цих зустрічей і прийнятих рішень ми тоді зможемо остаточно прийняти нашу позицію щодо «Мінських» переговорів», - резюмував він.

Нагадаємо, після п'ятигодинного засідання 28 квітня ТКГ так і не змогла домовитися про повернення перемир'я на Донбасі.

Раніше в штабі ООС повідомляли, що бойовики готують провокації на Великдень.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: