У МЗС України пояснили, чого хочуть від НАТО

Читать на русском
Україну більше не влаштовують розповіді про відкриті двері в НАТО, Києву потрібні реальні справи, а не слова.
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Україна хоче дізнатися від НАТО часові рамки для отримання Плану дій для членства в Альянсі та часові рамки отримання власне самого членства.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар в інтерв'ю «Укрінформу».

«Ми повинні чітко розуміти часові рамки отримання ПДЧ, а потім і самого членства в Альянсі. Маємо отримати чітку перспективу, і зараз для цього оптимальний час. Росія завжди буде намагатися торгуватися із Заходом за Україну. Тільки чіткість з боку НАТО щодо майбутнього членства України в Альянсі дозволить на практиці мінімізувати російську загрозу», - сказав Боднар.

Міста, острови і шельфи: які територіальні конфлікти мають країни-члени НАТОЯкі територіальні конфлікти мають країни-члени НАТО, дивіться на ексклюзивній інфографіці Слово і діло.

За його словами, Україну більше не влаштовують розповіді про відкриті двері в НАТО, Києву потрібні реальні справи, а не слова.

«Загострення на фронті та концентрація російських військ на кордоні з Україною показали: поки ми не отримаємо членства в НАТО, до тих пір Росія буде погрожувати силою або ж продовжувати застосовувати силу, як це щодня відбувається на фронті», - підкреслив Боднар.

Заступник міністра зазначив, що Україні потрібні більш вагомі гарантії безпеки - не такі, як Будапештський меморандум, а щось більш вагоме, наприклад, присутність військово-морських сил НАТО в Чорному морі.

Нагадаємо, саміт НАТО 14 червня в Брюсселі, швидше за все, пройде без участі української сторони як країни-партнера, проте в його порядку денному буде питання можливого отримання Україною ПДЧ в НАТО.

При цьому міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 11 травня заявив, що на саміті НАТО в червні, швидше за все, ще не буде прийнято рішення про надання Україні Плану дій щодо членства.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: