Боротьба з олігархами: що обіцяють Зеленський та депутати

Читать на русском
Володимир Зеленський обіцяв закон про деолігархізацію, а депутати ‒ домагатися обмеження олігархічних монополій.
Слово і діло

В Україні йде підготовка антиолігархічного закону. Як анонсував Володимир Зеленський, текст з'явиться вже наступного тижня. У законопроєкті мають визначити саме поняття «олігарх», для цього буде близько семи критеріїв, в тому числі фінансові параметри і рівень політичного впливу. Якщо людину визнають олігархом, проти неї можуть запровадити певні санкції. У РНБО повідомили, що попередньо до переліку олігархів можуть потрапити 13 осіб, але ось прізвищ не уточнили. Інші подробиці законопроєкту поки що теж невідомі. Сьогодні «Слово і діло» пропонує подивитися, як обіцяли боротися з олігархами не тільки Зеленський, а й народні депутати.

Які обіцянки давав Володимир Зеленський

Володимир Зеленський, ім'я якого перед виборами тісно пов'язували з ім'ям олігарха Ігоря Коломойського, обіцяв, що в разі перемоги на виборах представники великого бізнесу не будуть впливати на його політику. «На мене неможливо впливати. Ні Коломойський, ні будь-який інший олігарх, ніхто на мене впливати не буде», – запевнив Зеленський як кандидат.

Уже виконав Зеленський обіцянку про те, що до Верховної ради буде внесено законопроєкт про деолігархізацію ЗМІ. «Деолігархізація медіа говорить про те, що всі власники телебачення, ЗМІ, інтернет-платформ, якщо вони мають дуже великий вплив, повинні бути бізнесменами, а не політиками. Тобто вони можуть бути міноритарними власниками, володіти 90%, але не повинні впливати на політику того чи іншого ЗМІ», – пояснював президент.

У грудні 2019-го в парламенті був зареєстрований законопроєкт «Про медіа». Він прибирає вплив власників на редакційну політику медіа завдяки введенню «спільного регулювання» в цій сфері – буде створено орган в формі громадського союзу, який буде визначати вимоги до поширення інформації. Медіа будуть зобов'язані дотримуватися цих вимог. Нехай законопроєкт ще чекає на розгляд, Зеленський свою обіцянку виконав.

Також Зеленський обіцяв «колись» покінчити з впливом бізнесу на політику. З цим пов'язані і обіцянки найближчим часом представити законопроєкт про деолігархізацію, а також позбавити олігархів впливу на медіа і політику.

«Головний сенс і головна філософія: ми не хочемо вбити великий бізнес, але ми точно вбиваємо поняття вплив олігархічної системи в нашій країні. Впливу на ЗМІ не буде, впливу на політику не буде, впливу на чиновників не може бути. Але якщо це станеться, то ці люди отримають квиток під назвою «олігарх». Вони з'являться в спеціальному реєстрі. І тоді цей великий бізнес може втратити велику частину активів, які у них є за кордоном. Не завдяки санкціям, а завдяки появі такого поняття на законодавчому рівні як олігарх», – розповів учора президент під час пресконференції.

Податок на розкіш і обмеження монополій: що обіцяли нардепи

Глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія 14 травня обіцяв зареєструвати закон про олігархів «наступного тижня». Цей термін спливає у неділю і обіцянка, очевидно, буде провалена: Володимир Зеленський на пресконференції сказав, що текст проєкту з'явиться пізніше – з 24 травня.

Микола Тищенко вже раніше пообіцяв, що законопроєкт про олігархів «допрацює своїми правками». У чому буде суть правок депутат не розповів.

Троє інших «слуг народу» – Олександр Гайду, Ігор Негулевський і Олег Семінський – в передвиборчій програмі обіцяли домагатися обмеження олігархічних монополій. Самостійно вони ніяких законопроєктів не подавали, обіцянки в процесі.

Позафракційний нардеп Євген Яковенко в програмі обіцяв ліквідувати кланово-олігархічний лад в економічному житті України. Аналогічно – ініціатив від себе він не подавав, обіцянка в процесі.

Ще до обіцянок Зеленського, в лютому 2020 року, представити закон із боротьби з олігархами обіцяв депутат від фракції «Голос» Ярослав Юрчишин. «Велика зарплата є запобіжником від корупції? Ні. Вони (олігархи – ред.) завжди мають можливість заплатити більше», – сказав нардеп. Досі законопроєкт ні Юрчишин, ні «Голос» не подали. Але, можливо, стимулом послужить законопроєкт, який наступного тижня внесуть «слуги» і президент.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв, що представники великого бізнесу не будуть чинити вплив на владу в УкраїніСказано 17 грудня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Партія «Голос» в передвиборчій програмі обіцяла законодавчо обмежити можливість для олігархів скуповувати землю. У березні 2020-го Верховна рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». Він містить деякі запобіжники: в перші два роки після запуску ринку землі буде діяти обмеження на покупку (максимум 100 гектарів в одні руки); в 2021-2023 роках право на купівлю землі буде тільки у фізичних осіб. Також передбачено переважне право орендаря на купівлю сільськогосподарської землі.

Ці пункти показують, що гіпотетична можливість концентрації земель сільськогосподарського призначення в руках олігархів законодавчо стримується. Більше половини депутатів фракції закон підтримали, тому обіцянка виконана.

У «Голосу» є ще одна партійна обіцянка, яка в процесі виконання – побудувати систему автоматичного збору інформації про зв'язок між членами олігархічних кланів (за даними про фінансові транзакції, державних і приватних реєстрів та відкритих даних в інтернеті).

Депутат групи «Довіра» Сергій Шахов в серпні минулого року під час ефіру програми «16+» дав слово зареєструвати законопроєкт про податок на розкіш. Але досі такої ініціативи від нього немає, тому обіцянка провалена.

Нагадаємо, політолог Олександр Радчук писав про те, чи вдасться обмежити вплив олігархів на політику за допомогою анонсованого закону.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: