Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Позафракційний
  • Член Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг

Юрченко пообіцяв зробити все, щоб знищити тютюнову монополію на якій наживаються російські олігархи

22 червня 2020 року народний депутат України Олександр Юрченко пообіцяв зробити все, щоб знищити тютюнову монополію на якій наживаються російські олігархи.
Не виконано
Сказано 22 червня 2020 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/yurchenko211/posts/3510220405673948
  • https://censor.net/ua/resonance/3203431/rekordnyyi_shtraf_u_65_mlrd_dlya_likvidatsiyi_tyutyunovoyi_monopoliyi_tedis_komu_dopomagaye_bakanov
  • https://www.facebook.com/yurchenko211/posts/3639832479379406
  • Лист народного депутата України

Результат

В жовтні 2019 року Антимонопольний комітет України наклав штраф на 4 тютюнові корпорації та їх оптового дистриб'ютора на 6,5 млрд. грн. за порушення антимонопольного законодавства та картельну змову. Відтоді тютюнові кампанії влаштовують скандали в пресі і роблять все, щоб не платити до бюджету штраф", - повідомив депутат.

У жовтні 2021 року пресслужба депутата Олександра Юрченка у відповідь на запит редакції щодо виконання обіцянки повідомила, що виробники та дистриб'ютори виграли судові процеси проти Антимонопольного комітету та через суд скасували накладені на них штрафи. Депутат констатує, що частка тіньового ринку зросла до 16%, а стан справ на тютюновому ринку є таким же, що і 2 роки тому. Своєю чергою депутат зазначає, що відповідальність за це несе Антимонопольник комітет та правоохоронні органи. Водночас депутат не зазначив, що саме ним було зроблено в межах його повноважень для знищення тютюнових монополій. Обіцянка отримує статус "не виконано", оскільки за півтора року не було вжито депутатом жодних дій для знищення тютюнової монополії на якій наживаються російські олігархи, що суперечить первинній позиції, а саме: "ми зробимо все".