Подкаст «Словом» за 20 травня: обіцянки Зеленського та кандидати в міністри

Читать на русском

Про статус обіцянок президента України після двох років перебування на посаді. Про кандидатів на вакантні пости в уряді. Про найвисокооплачуваніших за результатом квітня-місяця працівників Кабінету Міністрів. Та про те, як за останні 15 років змінювалася ситуація в українських вишах із бюджетними місцями та абітурієнтами. «Слово і Діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Два роки при владі: які обіцянки виконав Володимир Зеленський

20 травня виповнюється рівно два роки з моменту інавгурації президента України Володимира Зеленського. За два роки Зеленський дав 647 обіцянок (з урахуванням передвиборчих і програмних): виконав – 184 (28%), провалив – 102, в процесі реалізації – 361.

Однією з обіцянок Володимира Зеленського було зниження комунальних тарифів. Наприкінці 2019 року президент заявив, що під час опалювального періоду 2020/2021 років тарифи на опалення будуть зменшені «майже наполовину».

Та з січня 2021 року НКРЕКП підвищила тарифи на виробництво теплової енергії для 23 ліцензіатів. Для виробників теплової енергії взимку НАК «Нафтогаз» продавав куб газу за 6,1 грн - в грудні, за 7,3 грн - в січні, і 6,8 грн у лютому. При цьому в січні 2020 року оптова ціна на природний газ для виробників тепла становила 4,6 грн за кубометр. Тобто, тарифи не знизилися, а зросли.

Провалена обіцянка про те, що бюджет Міністерства оборони на 2021 рік, «як мінімум», залишиться на рівні 2020 року. У держбюджеті-2020 на Міноборони передбачили 118 млрд 12 млн грн, а в держбюджеті-2021 – 117 млрд 626 млн грн. Тобто десь на 300 млн, але менше.

Як кандидат у президенти Зеленський обіцяв, що під час руху його автомобіля не перекриватимуть дороги. У ЗМІ про такі випадки повідомляли. В Управлінні державної охорони «Слово і діло» повідомили, що згідно з усним розпорядженням Зеленського під час руху його кортежу рух не перекривається. Однак, згідно із законодавством, Управління Держохорони має право тимчасово обмежувати або забороняти рух транспортних засобів і пішоходів на вулицях і дорогах під час проїзду президента.

Серед виконаних обіцянок - підвищення мінімальної зарплати в Україні, з 2021 року вона зросла до 6 тис. грн. Виконана обіцянка у 2020-му запустити лікувально-діагностичний комплекс дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». Президент виконав обіцянку побудувати 100 шкіл і 100 дитячих садків.

Серед обіцянок, які чекають на виконання - у рамках «Великого будівництва» відремонтувати 6,5 тисяч кілометрів доріг: 4,5 тисячі кілометрів державних і 2 тисячі кілометрів місцевих. Запустити український супутник «Січ 2». Перезавантажити Конституційний суд України та скоротити депутатський штат Верховної ради.

Топ обіцянок президента з усіма подробицями ми зібрали в одній зручній інфографіці на нашому сайті.

Кандидати у міністри: коротко про головне

18 травня український парламент проголосував за звільнення трьох міністрів: інфраструктури, охорони здоров'я, а також розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вніс до Верховної ради подання про призначення трьох нових урядовців.

На посаду першого віцепрем'єр-міністра ‒ міністра економіки, замість уже колишнього очільника відомства Ігоря Петрашка, прем'єр пропонує призначити голову Державної податкової служби Олексія Любченка. Новим міністром інфраструктури замість Владислава Криклія може стати очільник «Укравтодору» Олександр Кубраков.

А от Міністерство охорони здоров’я може очолити головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Якщо депутати дадуть голоси «за» - він може стати уже четвертим очільником МОЗу за час пандемії, змінивши на посаді Максима Степанова.

Що відомо про претендентів на міністерські крісла та які обіцянки давали ці люди, читайте в спеціальному матеріалі «Слово і діло».

Зарплати міністрів: скільки чиновники отримали за квітень 2021 року

Цікаво, що за підрахунками «Слово і діло», український Кабінет міністрів за більш ніж рік роботи був повністю укомплектований лише 19 днів. Але уряд не байдикує і зарплату отримувати не забуває.

До речі, найвища зарплата у квітні цього року серед урядовців була у тепер вже ексочільника Мінохоронздоров’я Максима Степанова. Йому нарахували 96 тис. 233 грн – включно з окладом, надбавками та лікарняним за листопад минулого року.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба разом з окладом, надбавками та добовими на відрядження отримав 78 тис. 12 грн. На третьому місці за розміром квітневої зарплати міністр оборони Андрій Таран, на четвертому – міністр фінансів Сергій Марченко.

П'ятірку найвисокооплачуваніших міністрів за результатами квітня-місяця замикає звільнений з посади керівника Мінекономрозвитку напередодні Ігор Петрашко - він заробив 69 тис. 751 грн.

Зарплата прем'єр-міністра Дениса Шмигаля за квітень склала 56 тис. 123 грн. Найменше заробив колишній виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко – 43 тис. 989 грн.

Про зарплати у вітчизняному Кабміні - при чому не тільки міністрів, а і їхніх заступників - дізнавайтеся з нашого матеріалу з інфографікою.

Вступна кампанія-2021

Вже від 1 липня вступники зможуть створювати електронні кабінети та завантажувати туди потрібні документи, а вже з 14 липня відкриється можливість подавати документи до вишів. Щорічна вступна кампанія стає головною темою літа в інформаційному просторі й «Слово і діло» проаналізувало, як з роками змінювалася кількість вступників та обсяг державного замовлення у закладах вищої освіти.

У 2006-2007 роках 485 тис. осіб отримали повну загальну середню освіту. Однак в ті роки університети, інститути та академії зарахували на навчання 507,7 тис. осіб, оскільки серед абітурієнтів було багато випускників шкіл попередніх років. Тоді держава забезпечила 141,9 тис. бюджетних місць на бакалаврат, 5,9 тис. ‒ для спеціалістів і 300 - для магістрів.

У 2008-2009 роках держава профінансувала найбільшу кількість бакалаврського замовлення - 146,1 тис., при тому, що загальна кількість вступників сягала 425,2 тис. абітурієнтів. З початком російської агресії на сході України кількість вступників почала помітно скорочуватись. У 2014 році у виші було зараховано 291,6 тис. абітурієнтів. Зі зменшенням кількості вступників держава скорочувала і кількість державного замовлення - від 119-ти у 2014-му до майже 80 тисяч місць на бакалаврат у 2019-му. У 2020 році спостерігалося збільшення кількості вступників і бюджетних місць, не набагато, але відчутно стало більше.

Скільки випускників шкіл стали студентами за останні 15 років в Україні - дізнавайтеся з нашого дослідження.

А ще ми підготували детальну статтю про те, як у цьому році відбуватиметься вступна кампанія, в ній зокрема йдеться і про те, кому можна не складати ЗНО.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: