Вступна кампанія-2021: кого звільняють від ДПА і до якого часу прийматимуть документи

Читать на русском
Все, що потрібно знати про вступну кампанію у 2021 році, читайте у матеріалі Слово і діло.
Вступна кампанія 2021 - все, що відомоСлово і діло

Минулоріч через коронавірус всіх школярів звільнили від проходження ДПА. Тож ті 11-класники, які хотіли вступити до закладів вищої освіти, мали складати лише ЗНО. У 2021 році все дещо інакше - ДПА знову скасували, але не для всіх. Атестацію проходитимуть тільки випускники шкіл. Яка саме форма оцінювання підійде у кожній конкретній ситуації та які ще нюанси треба знати про вступну кампанію-2021, дізнавалося «Слово і діло».

Хто у 2021 році здає ДПА та ЗНО

У 2021 році випускники шкіл складатимуть ДПА у формі ЗНО. Крім 11-класників, це стосується студентів професійно-технічних і вищих закладів освіти, які цього року здобувають повну загальну середню освіту. Однак на позачерговому пленарному засіданні 13 квітня нардепи розглянуть законопроєкт №5014, котрий передбачає скасування ДПА для усіх, хто цьогоріч завершує навчання.

Така форма оцінювання замість ДПА проходитиме з чотирьох навчальних предметів:

  • української мови (усі завдання сертифікаційної роботи) або української мови і літератури (в оцінку ДПА зараховується частина тесту з української мови);
  • математики (рівень стандарту або профільний);
  • історії України (частина тесту «Період XX - початок XXI століття») або іноземної мови (рівень стандарту або профільний) - за вибором випускника;
  • одного з навчальних предметів за вибором випускника: історія України, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова.

За складання тесту з української мови та літератури учасники можуть отримати три оцінки:

  • за частину тесту з української мови (за шкалою 100-200 балів);
  • за весь тест з української мови та літератури (за шкалою 100-200 балів);
  • оцінку ДПА за шкалою 1-12 балів за виконання завдань з української мови.

При складанні будь-якого іншого тесту учасники отримають тільки дві оцінки: за ДПА та за ЗНО.

Також зовнішнє оцінювання мають можливість складати випускники минулих років, які планують цьогоріч вступати на навчання. Вступник має право обрати не більш п’яти предметів для проходження тестування.

Крім того цьогоріч році дійсними будуть сертифікати ЗНО з 2018, 2019, 2020 та поточного років, при чому абітурієнти зможуть обирати, сертифікат якого року та з якого предмету їм подавати.

Як вступатимуть випускники 9-х класів

Вступна кампанія до закладів фахової передвищої освіти також зазнала певних змін. У 2021 році вступники зможуть пройти творчі конкурси та скласти вступні іспити ще до подачі документів до обраного закладу.

Період проведення вступних іспитів у порівнянні з минулим роком тепер довший, що дозволить закладам краще організувати вступну кампанію, дотримуючись всіх протиепідемічних заходів.

Вступна кампанія розпочнеться наприкінці червня 2021 року.

Як вступатимуть абітурієнти з ОРДЛО та Криму

З 2016 року абітурієнти з Криму можуть вступати в українські університети без складання ЗНО, однак 10 липня 2020 року президент підписав законодавчі зміни, які передбачають такі ж пільги для абітурієнтів, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія і територія на лінії зіткнення.

Для цього існує квота-2 - це кількість пільгових місць державного замовлення для вступників з тимчасово окупованих територій. Вона складає не менше ніж 20% загального обсягу державного замовлення.

Аби претендувати на квоту-2, абітурієнт з ТОТ повинен скласти три іспити через освітні центри з таких предметів:

  • українська мова;
  • історія України;
  • предмет на вибір (той, що вимагає спеціальність).

Склавши іспит, абітурієнт отримує документ про базову та повну загальну освіту. Після цього він складає профільний іспит в обраному закладі вищої освіти.

Важливо, під час вступу за цією системою абітурієнт може подати документи лише в один університет на одну спеціальність.

Тобто, вступникам з ТОТ потрібно спершу обрати спеціальність та навчальний заклад, звернутися до освітнього центру для отримання запрошення (воно потрібне для перетину КПВВ), а потім особисто подати заяву на вступ та заповнити декларацію в освітньому центрі.

Далі на базі освітнього центру потрібно скласти три іспити та стати студентом, а після гарантованого зарахування на бюджетну форму навчання отримати соціальну стипендію.

Приїжджати на іспити можна без українського паспорта, пред'явивши свідоцтво про народження. Документи для вступу на бакалавра за кошти державного бюджету прийматимуть до 19 липня 2021 року.

До яких університетів може вступати абітурієнт з ТОТ

Вступники з непідконтрольних територій можуть без ЗНО вступати до будь-якого з уповноважених закладів освіти, де працюють освітні центри «Донбас-Україна» і «Крим-Україна». Всього таких центрів є 195, а повний перелік можна переглянути за посиланням.

Освітні центри розпочнуть свою роботу 7 червня і працюватимуть до 24 вересня. Минулоріч за такою схемою змогли вступити 2026 абітурієнтів з окупованих територій.

За даними МОН, найчастіше вступники з окупованих територій Донбасу подавали заявки на бюджетну форму навчання на спеціальності: «медицина» ㅡ 70 людей, «право» ㅡ 68 людей, «комп’ютерні науки» ㅡ 63 людини, «менеджмент» ㅡ 58 людей, «економіка» ㅡ 51 людина.

Водночас вступники з анексованого Криму найчастіше обирали для навчання на бюджеті: «менеджмент» ㅡ 22 людини, «інженерія програмного забезпечення» ㅡ 21 людина, «медицина» ㅡ 21 людина, «право» ㅡ 20 людей, «економіка» ㅡ 18 людей.

З початку спрощеної процедури вступу споглядається така тенденція збільшення кількості абітурієнтів:

  • 2020 рік - 2026 студентів;
  • 2019 рік - 1865 студентів;
  • 2018 рік - 1749 студентів;
  • 2017 рік - 1550 студентів;
  • 2016 рік - 1008 студентів.

Минулого року держава виділила 12 755 бюджетних місць в усіх українських університетах для окремого конкурсу, спеціально для дітей з ТОТ. Проте ця квота була заповнена лише на 10%.

Vox Ukraine у дослідженні «Крізь терни до знань» проаналізував вступну кампанію – 2020 для дітей з ТОТ. Аналіз спростовує твердження, що діти з ТОТ забирають бюджетні місця в абітурієнтів з підконтрольних Україні територій. По-перше, при кожному університеті є виділена певна квота таких місць, яку щороку визначає Міносвіти.

По-друге, в межах квоти-2 діти з ТОТ вступають переважно до найближчих навчальних закладів. За даними Державної єдиної бази з питань освіти, минулого року абітурієнти вступили до закладів Харківської, Донецької, Луганської областей та Києва. Майже 70% студентів, які вступили за квотою-2, зосереджені у 20 університетах. З них 11 розташовані на території Донецької, Луганської та Харківської областей.

Три найпопулярніші університети серед студентів з ТОТ – Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, Національний технічний університет Харківський політехнічний інститут і Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського.

По-третє, багато абітурієнтів з ТОТ, які не скористалися квотою-2 і вступали на загальних умовах. Пільговими умовами скористалися 2 026 дітей, ще тисячу - вступали на загальних умовах.

Абітурієнти, які вирішили вступати без ЗНО, інколи обирали слабші виші, ніж дозволяє їхній рівень знань, щоб мати більше шансів на вступ.

Головні дати вступної кампанії 2021

З 1 липня абітурієнти зможуть створити електронний кабінет та завантажити туди документи - сертифікат ЗНО та український атестат про повну загальну середню освіту.

Подати документи до закладів вищої освіти можна буде з 14 липня. Якщо в абітурієнта немає творчого конкурсу, то подання заяв триватиме до 23 липня.

Натомість вступникам, які для вступу мають пройти співбесіду, скласти вступні іспити чи творчі конкурси, треба подати документи не пізніше 16 липня.

Вступні іспити та творчі конкурси триватимуть з 1 до 13 липня включно. Також у період з 14 до 23 липня можуть проводитись додаткові ceciï іспитів, творчих конкурсів для вступників.

Крім того, у 2021 році встановлено обмеження на кількість заяв, які вступник може подати на контракт – не більше 30.

Формування рейтингових списків вступників, які вступають на основі результатів ЗНО, творчих конкурсів та вступних іспитів будуть не пізніше 28 липня. Зарахування вступників проводитиметься 9 серпня.

Вступна кампанія для магістрів 2021

У 2021 році всі вступники до магістратури повинні скласти Єдиний вступний іспит з іноземної мови та Єдине фахове вступне випробування у форматі ЗНО, якщо йдеться про правничі спеціальності. Дійсними для вступу будуть сертифікати ЄВІ 2020 та 2021 років, а от результати ЄФВВ повинні бути цьогорічними.

Коефіцієнт Єдиного вступного іспиту з іноземної мови й надалі визначається керівництвом ЗВО, та повинен становити не менше ніж 25% загального балу.

Реєстрація на ЄВІ та ЄФВВ розпочнеться 11 травня і триватиме до 3 червня, а проведення тестувань заплановане на 30 червня та 2 липня відповідно.

Реєстрація електронних кабінетів вступників розпочнеться 1 липня.

Для осіб, які вступають на основі результатів ЄВІ та фахового вступного випробування прийом заяв та документів розпочинається 15 липня, а закінчується 23 липня. Фахові вступні випробування триватимуть з 19 липня до 30 липня.

Рекомендації для зарахування на бюджет надаються не пізніше ніж 2 серпня. Наказ про зарахування видається 12 серпня.

Нагадаємо, 1 лютого стартувала реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання у 2021 році. До 5 березня всі охочі подали свої заявки, а «Слово і діло» розібралося у всіх тонкощах цьогорічного ЗНО.

Також ми досліджували історію проведення ЗНО в Україні.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: