Боржникам не можуть заарештувати кошти на рахунку понад суму боргу – Мін'юст

Читать на русском
Ще у квітні Мін'юст дозволив банкам в автоматичному режимі арештовувати кошти на рахунках боржників
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Виконавців уповноважили накладати арешт на кошти боржників, але тільки на суму існуючої заборгованості. Іншими грошима боржник може розпоряджатися на свій розсуд.

Про це йдеться в роз'ясненні Міністерства юстиції.

Ще у квітні Мін'юст дозволив банкам в автоматичному режимі арештовувати кошти на рахунках боржників. Під арешт можуть потрапити кошти боржника в національній та іноземній валютах, інші цінності, в тому числі на кошти на рахунках боржника в банках та інших фінансових установах. Примусове списання коштів з банківського рахунку боржника відбувається на підставі платіжної вимоги виконавця.

Валютні кредити: які зміни чекають українцівРада прийняла закони для захисту боржників за валютними кредитами. Що зміниться для українців – на інфографіці.

Зараз банки масово приєднуються до системи автоматичного арешту боржників. Передбачається, що після приєднання до системи більшості українських банків, боржникам буде дуже складно уникнути відповідальності. Проте навіть в рамках системи арешту рахунків банки-виконавці можуть заарештувати тільки суму заборгованості, не маючи права заарештовувати абсолютно всі кошти.

Нагадаємо, Міністерство юстиції України дало дозвіл і приватним і державним виконавцям накладати автоматизований арешт на кошти боржників, які перебувають на рахунках у банках. При цьому такий арешт загрожує всім боржникам, включаючи неплатників аліментів.

Українські банки отримали можливість автоматично списувати з рахунків українців борги на вимогу державних і приватних виконавців. Зараз до системи автоматичного списання вже приєдналося сім банків, серед яких - державний банк Приватбанк і monobank.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: