В Україні з'явиться механізм перерахунку за неякісні комунальні послуги

Читать на русском
Особливо підкреслюється, що перерахунок за неякісне надання комунальних послуг буде здійснюватися незалежно від наявності у споживача боргів за комуналку
Ілюстративне фотоwww.ukrpress.info

Міністерство розвитку громад і територій заявило про плани ініціювати створення та впровадження механізму перерахунку за неякісне надання комунальних послуг населенню.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства.

«Протягом 15 календарних днів триватимуть електронні консультації з громадськістю щодо проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку здійснення перерахунку вартості комунальних послуг за період їх ненадання, надання не в повному обсязі або неналежної якості», який спрямований на поліпшення якості надання комунальних послуг. Зокрема, у проєкті постанови запропоновано механізм і умови здійснення перерахунку вартості послуг з постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання і водовідведення і т. п. Також передбачені кількісні та якісні характеристики надання комунальних послуг (які враховуються при здійсненні виконавцем комунальних послуг перерахунку вартості таких послуг у разі їх ненадання, надання не в повному обсязі або неналежної якості)», - йдеться в повідомленні.

Комунальні послуги: як за рік змінилася заборгованість українцівЗа рік у населення зросла заборгованість за всіма видами комунальних послуг. Детальніше – на інфографіці.

У проєкті документа визначаються особливості здійснення перерахунку вартості комунальних послуг залежно від виду договору, укладеного між виконавцем і споживачем, та умов нарахування плати за ці комунальні послуги. Так, вказується, що перерахунок за неякісну послугу буде здійснюватися надавачем послуги на підставі складеного акта-претензії. При цьому якщо акт надійде від одного споживача, який проживає в багатоквартирному будинку, перерахунок буде здійснюватися для всього будинку.

Також особливо підкреслюється, що перерахунок за неякісне надання комунальних послуг буде здійснюватися незалежно від наявності у споживача боргів за комуналку.

Нагадаємо, борги українців з оплати житлово-комунальних послуг скоротилися на 3,3 млрд грн. На кінець березня поточного року заборгованість склала 79,4 млрд грн.

При цьому за 2020 рік витрати українців на оплату комунальних послуг різко зросли, а самі комунальні послуги вагомо подорожчали.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: